10 saker ni borde göra tillsammans – innan ni gifter er

Saker ni borde göra innan ni gifter er.

Äktenskapsförord är för många en självklar sak att ta tag i innan man gifter sig, men det finns även andra saker ni borde tänka på innan ni skyndar er ner för altargången. Varje år slutar drygt 20 000 äktenskap i skilsmässa i Sverige och en skilsmässa kan vara betydligt mer invecklad än en vanlig separation.

För att maxa chanserna att du verkligen gillar personen du gifter dig med och att ni håller ihop resten av livet kan det vara smart att lära känna varandra på flera olika plan redan innan äktenskapet. Fortfarande övertygad om att din partner är ”den rätta” efter att nyförälskelsen lagt sig och ni betat av några punkter på följande lista? Då står du på en stabilare grund för att fatta stora beslut.

Här listar vi, med inspiration av Bustle, 10 saker ni borde göra tillsammans för att lära känna varandra på riktigt – innan ni tar steget och gifter er.

Läs också: 15 tecken på att du är med den du ska gifta dig med

1. Res ihop

När ni reser till nya platser är ni utanför er egen bekvämlighetszon vilket sätter er båda på prov, speciellt i förhållande till varandra. Nya sidor och karaktärsdrag kommer upp i samband med oväntade och ibland stressande situationer som uppstår under resor.

2. Bråka

Jo, faktiskt. Genom att bråka med varandra lär ni er hur ni hanterar och löser konflikter. Ni lär er även att uttrycka era känslor till varandra istället för att tassa på tå kring varandra när det kommer till svårare ämnen.

Läs också: 3 hälsovinster som bara gäller gifta par!

3. Prata ekonomi

Ekonomi är tyvärr en av de vanligare orsakerna till bråk i en relation. Diskutera och lär känna varandra, är ni spenderare, sparare, snåla eller alldeles för givmilda? Hur vill ni att er ekonomiska situation ska utvecklas och vad anser ni är viktigt att lägga pengar på? I ett förhållande med delad ekonomi är frågorna extra viktiga för att ni ska komma överens och fungera ihop.

4. Bo tillsammans

Att umgås med en person och att bo tillsammans med en person är två helt olika saker. Hur ser ni på städning och rutiner i hemmet? Är en av er organiserad och den andra slarvig? Det här är saker du vill ha koll på innan du bestämmer dig för att du vill leva med personen (förhoppningsvis) resten av ditt liv.

Läs också: Ska ni gifta er snart? Här är 16 vanliga misstag

5. Diskutera en fem- och tioårsplan

Om ni vill gifta er och på så sätt visa att ni finns där för varandra på lång sikt gäller det att ni diskuterar vad ni vill göra i livet och vilka drömmar ni har. Drömmer en av er om att flytta tillbaka till den lilla barndomsstaden och köpa radhus medan den andra vill ha en lägenhet mitt i New Yorks ständiga puls? Då kanske ni får omvärdera er relation eller era drömmar, alternativt se över om ni kan matcha drömmarna i en kompromiss så att ni kan ha en gemensam framtid.

Läs också: 9 frågor att ställa varandra innan ni gifter er

6. Upptäck varandras sämsta sidor

När vi är nykära vill vi såklart visa upp vår bästa sida, både vad gäller personlighet och utseende. I ett långt förhållande är det dock oundvikligt att lära känna även varandras sämsta sidor eftersom ingen människa ständigt är perfekt.

Läs också: Pappa ska gifta sig – för fjärde gången

7. Ha diskussionen om barn

För vissa är barn en viktig och självklar del av vuxenlivet, medan andra är nöjda med livet utan att skaffa några små. Oavsett vilket du personligen föredrar så måste ni diskutera det och vara ärliga mot varandra. Om din partner inte vill skaffa barn medan du känner att tiden rinner iväg och helst ser att du har ett barn snart, ja, då är det väldigt viktigt att ni vet var den andra står i frågan.

8. Lär känna familjen

Om din partner har en nära relation med sin familj och de är en aktiv del av hens liv är det viktigt att du lär känna dem eftersom att de även kan komma att bli en del av ditt liv när ni gifter er.

Läs också: Sambo är lika bra som att vara gift

9. Lär känna dig själv

Om du inte vet vem du är, vad du gillar och vad som är viktigt i livet för dig – hur ska du då veta om du är tillsammans med rätt person? Att bo ensam en period i livet och spendera tid för sig själv är för många viktiga delar i processen att hitta sin identitet.

10. Fundera på varför du vill gifta dig

Är det för att du älskar din partner och vill leva resten av livet med hen? Eller är det för att du vill klä upp dig, ha en stor fest eller för att du är i den åldern att ”alla” tycker du borde gifta dig? Se till att du har rätt anledningar till att du vill gifta dig.

Foto: IBL

5 viktiga saker att tänka på innan ni gifter er

Läs också: 5 viktiga saker att tänka på innan ni gifter er