RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Forskare: Här är egenskapen som ger dig lyckligare äktenskap

23 feb, 2021 
lyckligt äktenskap
Ny forskning visar att ditt DNA kan avslöja om du kommer få ett lyckligt äktenskap. Har du förmågan att uppskatta och lita på din partner?
Annons
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021Brand logo
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

Dina gener kan påverka hur lycklig du blir i ditt äktenskap, visar färsk amerikansk forskning från University of Arkansas.

I studien granskades 71 nygifta par under de första tre åren efter bröllopet. Forskarna kunde då se en koppling mellan äktenskaplig lycka och en variation i genen CD38.

Bättre på att känna tacksamhet


Personer med denna genvariation, CC, visade sig vara bättre på att känna tacksamhet och tillit. Detta tror forskarna är förklaringen till att de blivit mer nöjda med sina äktenskap än personer utan genvariationen.

"CC-individerna kände sig mer tacksamma över sin partner, rapporterade att de litade mer på sin partner, var mer benägna att visa förlåtelse gentemot sin partner och trivdes mer bättre i sitt äktenskap", skriver huvudforskaren Anastasia Makhanova.


Andra får jobba hårdare

Har du inte denna genvariation behöver det dock inte innebära att du är förutbestämd att leva i ett olyckligt äktenskap.

"Det är inte så att människor som inte har CC-genotypen är dömda att ha problem. De löper bara större risk att uppleva svårigheter i vissa av dessa områden, så de kan behöva jobba lite hårdare inom de områdena", skriver Anastasia Makhanova.

Förmågan att känna tacksamhet är lyckligtvis något du kan öva upp, till exempel genom att skriva en tacksamhetsdagbok där du varje kväll listar tre saker du varit tacksam över under dagen.

Här kan du läsa mer om hur du övar upp tacksamhetsförmågan och andra experttips för större lycka och tillfredsställelse i livet.

Annons