RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie: Ogifta och barnfria kvinnor är lyckligast!

23 apr, 2020 
Samhällsnormen är tydlig: Gift dig och skaffa barn så blir du lycklig. Men forskningen säger inte samma sak. Äktenskapslyckan går nämligen inte alltid åt båda håll...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Den traditionella bilden av lycka stavas för många giftermål, barn, villa, volvo och vovve – eller något i den stilen! Hela paketet. Men när man forskar på vad som verkligen gör oss lyckliga är det sällan ”hela paketet” som är svaret.

Vi har tidigare skrivit om lyckan i att bo ensam. I en studie där 16 000 vuxna tyskar ingick undersöktes sambanden mellan singelliv, ensamboende och ensamhet. Man tog även hänsyn till deltagarnas inkomst, och kunde då se att de singlar som hade det bra ställt ekonomiskt och bodde själva också var lyckligare.

Det finns även forskning som visar att barn gör dig lyckligare – men först när de har flyttat hemifrån.

Och en nyare amerikansk undersökning, där man analyserat data från enkäten American Time Use Survey, gräver djupare i frågan om lycka och livsstatus, och visar att den allra lyckligaste subgruppen i samhället är: Kvinnor som är ogifta och inte har barn.

Annons

– Vi har bra med data där vi följt samma människor över tid, men jag kommer göra en stor björntjänst för den forskningen och bara säga: Om du är man borde du antagligen gifta dig. Om du är kvinna kan du strunta i det, säger Paul Dolan, professor i beteendevetenskap vid London School of Economics.

Män gynnas – inte kvinnor

Män verkar må bättre i ett äktenskap med en kvinna. De blir lugnare, tar mindre risker, tjänar mer pengar på jobbet och har längre livslängd, menar Dolan. Kvinnor som gifter sig dör istället tidigare, och framförallt medelålders gifta kvinnor har högre risk för fysiska och mentala besvär.

Det finns dock vissa fördelar med äktenskapet när det gäller ekonomi och fysisk hälsa – kanske för att ett hus håll med två inkomster har mer möjligheter vad gäller att ta risker, och man får känslomässigt stöd till att söka hjälp om man mår dåligt.

Vad gäller ogifta och barnfria kvinnors hälsa är det istället stor risk att man påverkas negativt av samhällets norm att man ska gifta sig och skaffa barn, det kan bli ett stigma – särskilt för kvinnor.

Källa: The Guardian, Health   Foto: TT

Läs mer:

5 härliga saker med att vara singel i sommar

10 anledningar till att resa ensam

Forskning: Att bo ensam kan göra dig lyckligare

Annons