RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 tecken på att din förälder har bidragit till din ångest

03 aug, 2021 
mamma dotter
Som barn påverkas man mycket av sin omgivning. Här är fem exempel på handlingar som kan ha bidragit till att du i dag upplever ångest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Erik "Jerka" Johansson om att vara en perfekt förälderBrand logo
Erik "Jerka" Johansson om att vara en perfekt förälder

Föräldrars åsikter och beslut hjälper till att forma deras barn, på gott och ont.

Även om det är orättvist att skylla allt på en specifik vuxen, kan det vara hjälpsamt att analysera och reflektera över beteenden som påverkat dig negativt. För faktum är att mammor och pappor spelar en mycket stor roll i utvecklingen av ångest, både biologiskt och miljömässigt.

Se ocksåstress och ångest är inte samma sak – så skiljer du dem åt.

Nedan listar vi fem tecken på att din förälder kan ha bidragit till ångesten du upplever:

1. Din förälder krävde ”perfektion”

En vanlig orsak till att man som vuxen upplever ångest är att ens föräldrar mer eller mindre alltid krävde att man var perfekt – oavsett om det handlade om betyg eller idrott.

Annons

"Som vuxen kan det övergå till den ångest du upplever angående din prestation på arbetet och hur du får feedback", säger psykoterapeuten Dr. Markesha Miller, till Bustle.

Kom ihåg: Livet kommer med motgångar, det är inte konstigt.

2. Din förälder var extremt oförutsägbar

Kunde din förälder gå från att vara närvarande och kärleksfull till att plötsligt bli frånvarande och känslomässigt otillgänglig kan det mycket väl ha bidragit till att du känner dig mentalt skakig och orolig som vuxen.

"Detta beror på att du som barn inte visste hur din mamma skulle behandla dig", säger psykologen Dr. Crystal I. Lee till Bustle.

3. Din förälder litade aldrig på ditt omdöme

Att växa upp med föräldrar som inte litar på ens förmåga att fatta beslut kan påverka oss länge.

"Om du fick höra 'det är inte vad du borde göra ' en miljon gånger, kommer du sannolikt att höra samma ord eka när du står på egna ben", säger psykologen Dr. Kevin Hyde.

Annons

Bygg upp ditt självförtroende genom att börja fatta små beslut. Med tiden kommer du inse att det inte är farligt, och våga lita på din instinkt.

4. Din förälder bagatelliserade dina känslor

Hur många gånger påstod din mamma eller pappa att du var dramatisk eller att du överreagerade?

"När våra föräldrar minimerar, avfärdar eller säger åt oss att 'komma över' något, lär vi oss att vi har fel när vi känner negativa känslor", säger terapeuten Julie Williamson.

Det här beteendet kan mycket väl förklara varför du känner oro när du försöker uttrycka dig, eller känner ett behov av att alltid vara glad – trots att du inte är det.

5. Din förälder fortsätter pressa dig

Känner du igen dig i tjatet om att skaffa barn, gifta dig, gå på rätt skola eller få ett visst jobb – trots att du är vuxen? Fortsatt stress, press och kontroll från föräldrarna kan leda till ångest på grund av skuld och ouppfyllda förväntningar.

Kom ihåg att det är svårt att omvandla andra, men att du alltid kan förändra dig själv. Tillåt dig att sätta gränser, prova nya saker, våga misslyckas och be om hjälp om du behöver det. Med tiden kommer du att ha hittat din väg till att bättre hantera din ångest. Dina föräldrar har inte alltid rätt.

Artikelinspiration: Bustle

Foto: TT

Annons