"Future faking": Det här är narcissistens dejtingstrategi

man som friar till kvinna
1:38

Efter reklamen: 7 saker som avslöjar en narcissist

(1:38)

Att vara ute i dejtingdjungeln är inte det lättaste, inte minst för att man kan råka ut för människor som inte är bra för en. Bland alla vanlisar därute gömmer det sig nämligen narcissister. Något de använder sig av för att snärja in dig i sitt nät är manipulationstekniken "future faking", men vad är det egentligen?

Det här är future faking

Du har just börjat dejta en ny person och hen börjar redan planera er framtid tillsammans. Utan att du vet ordet av har ni bestämt både namn på er framtida dotter och var ert bröllop ska äga rum. Känner du igen dig? Då kan du vara utsatt för "future faking".
– "Future faking" innebär att man målar upp en detaljerad bild av en gemensam framtid, syftet är att knyta personen till sig i en romantisk relation, säger psykologen Greg Kushnick.

Från utsidan kan det se ut som en romantisk film men risken finns att det inte är din drömprins eller drömprinsessa som du har träffat utan en narcissist som gör allt hen kan för att knyta dig till sig.

Så manipulerar narcissisten din självbild

Varningstecken

När man faller för någon är det lätt att hamna i en rosa skimrande bubbla och tillsammans börja planera för en storslagen framtid. Men hur vet man skillnaden mellan kärlek och att du blir utsatt för "future faking" av en narcissist? Det finns några varningstecken att hålla koll på enligt experterna.

Den andra personen går för fort fram

Det är en sak att vilja visa eller inkludera sin nya partner i saker hen tycker om, kanske sitt favoritresemål. Planer och kärleksförklaringar behöver dock vara ömsesidiga, om ena parten friar efter en vecka är det troligtvis något som inte står rätt till.
– Ett förhållande bygger på långsamma steg där det ena leder till det andra, det är ge och ta, säger psykoterapeuten Dan Sokal.

Det känns som en saga

Den narcissistiska partnern kanske uttrycker att något med ert möte är mystiskt eller sagolikt.
– De pratar om förtrollningen av förhållandet och de kan säga att de aldrig har haft eller känt något liknande förut, säger Dan Sokal.

7 saker jag lärde mig av att lämna en narcissist

De tar inte sitt ansvar

Om du har med en narcissist att göra så kommer hen inte att ta ansvar för sina handlingar och be om ursäkt om ni hamnar i en argumentation. Istället kommer hen försöka lägga skulden på dig.
– Överväg om du är på en väg med smärtsamt slut om din partner brukar skylla sina problem på andra personer, säger Dan.

Du känner dig isolerad

Kärlek och romantik är spännande men det är varningstecken om det får dig att överge viktiga saker i ditt liv. Din partner ska aldrig försöka få dig att sluta på jobbet, sluta umgås med familj och vänner eller att hastigt flytta ihop med hen.

Vad gör du om du är drabbad?

Första steget är att veta vad "future faking" är och att lära sig att identifiera den. Det är en bra idé att lämna relationen om du känner igen ovanstående varningstecken från din partner och er relation. Om du dessutom känner dig ledsnare än vanligt, eller till och med deprimerad, är det ytterligare ett varningstecken. Vänta inte, lämna så snabbt du kan.
– Kärlek kräver arbete men det kräver inte att man helt uppoffrar sig själv, säger Dan Sokal.

Källa: Health

Redaktionens tips
8 taktiker en narcissist använder för att manipulera dig
4 tecken på att din chef är narcissist
Det söker psykopater och narcissister efter hos en partner