Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så manipulerar narcissisten din självbild

19 feb, 2021 
Lever du med en narcissist? Då är risken stor att hen spelar ut dig – mot dig själv. Så här förändras din personlighet bit för bit, utan att du märker det...
Annons
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

Att leva med en narcissist innebär ofta att man omedvetet anpassar sig efter narcissistens vilja – och det påverkar din personlighet på flera sätt, ofta utan att du ens märker det. För vad säger det om dig att du alltid låter din partner hålla i taktpinnen? Vem blir du då?

Med tiden kommer din självbild att påverkas negativt, vilket är precis vad narcissisten vill. Hen vill nämligen få dig att känna så här:

1. Du är oviktig

Om du hela tiden spelar narcissisten i händerna och beter dig som hen vill speglar det att du i första hand finns till för att tillfredsställa någon annans behov. Dina egna behov framstår som oviktiga vid jämförelse. Narcissisten kan dock få dig att tro att hen visst bryr sig om dina behov – och till och med älskar dig – allt för att få dig att stanna kvar. Men din egen känsla blir att du är betydelselös.

2. Du förlorar din identitet

Att hela tiden sätta en annan människas behov och välbefinnande i främsta rummet leder till att du tappar bort sig själv. Frågor som: Vem är jag – egentligen, vad drömmer jag om och har jag en egen åsikt i den här frågan, kan dyka upp när du ser dig själv i spegeln. Men du har inte längre några svar på frågorna. Självbilden har urholkats och du minns inte längre vem du en gång var.

Annons

Man kanske även tycker illa om den nya person man har blivit – vilket är precis vad narcissisten vill.

3. Du känner skuld

En narcissist kan inte se sin egen del i de problem som uppstår i en relation. Det betyder att felet är någon annans – alltså ditt. Det du säger och det du gör kan alltid tolkas som respektlöshet och otacksamhet av narcissisten. Hen är nämligen expert på att vända och vrida på saker så att de tolkas till din nackdel. Syftet är att du ska känna skuld och ånger över saker du sagt eller gjort – helt utan anledning.

4. Du tappar makten

Efter en tid tillsammans med en narcissist vänjer man sig av med att fatta sina egna beslut. Man känner sig bakbunden, maktlös och osjälvständig.Till slut kan det kännas skrämmande att ens tänka tanken på att fatta ett självständigt beslut. Och det vet din narcissistiska partner om.

Källa: Psychology Today

Bild: TT

Annons