7 saker jag lärde mig av att lämna en narcissist

gora slut med narcissist
7 saker som avslöjar en narcissist
1:38

Efter reklamen: 7 saker som avslöjar en narcissist

(1:38)

Slå på ljud

Om du någonsin haft att göra med en narcissist vet du att de tenderar att vara charmiga, spännande, framgångsrika och, åtminstone till synes, självsäkra. En sak de däremot inte klarar av att vara är bra partners.

Inleder man en relation med en person som visar sig ha en narcissistisk personlighetsstörning – ett misstag jag tyvärr har gjort – kommer varningsklockorna förr eller senare att börja ringa. Men att lämna en narcissist är inte enkelt. De är mästare på att manipulera, övertala, skuldbelägga och så tvivel i personerna de omger sig med.

Så manipulerar narcissisten din självbild

Ju förr du lämnar en narcissist desto bättre

Det tog mig ett och ett halvt år att lämna min narcissistiske sambo – och det är fortfarande något av det bästa jag gjort. Om du befinner dig där jag var för snart 15 år sedan vill jag att du ska veta att du måste hitta kraft att ta dig ur relationen. Ju förr desto bättre.

För ditt förhållande kommer bara att bli värre och värre – och du kommer aldrig tillbaka till den rosenskimrande första tiden. Den var bara ett luftslott; det var inte på riktigt. Ett sunt och lyckligt framtida förhållande väntar på dig när du tagit dig loss.

Här är 7 saker jag lärde mig av uppbrottet:

1. Det går inte att "skiljas som vänner"

Visst låter det fint att fortsätta vara vänner efter ett uppbrott eller att åtminstone skiljas åt i samförstånd. Men det går inte när du lämnar en narcissist – och det är inte ditt fel. Separationen kommer att bli både uppslitande och konfliktfylld, men det är värt det.

De här personerna blir oftare kära i psykopater och narcissister

2. Ju mindre kontakt, desto bättre

Narcissisten kommer att göra allt för att snärja dig i sitt nät av förebråelser och verklighetsförvanskningar. Det bästa är att hålla kontakten till ett absolut minimum. För egen del bad jag min syster att läsa igenom exets mejl och meddela om där fanns något praktiskt kring uppdelandet av bohaget som jag behövde besvara. Allt annat valde jag att inte ta del av.

3. Hen kommer ALDRIG att förstå

En av de svåraste, men mest nödvändiga, sakerna jag behövde inse var att mitt ex var fullständigt oförmögen att någonsin kunna förstå eller ta ansvar för sitt eget beteende. Han kunde inte för sitt liv se att han gjort något fel.

Detta blev glasklart för mig den enda gång jag faktiskt svarade i telefon när han ringde efter uppbrottet. Han pratade då om hur han inte kunde fatta varför jag lämnat honom. Jag hade ju inte gett honom någon som helst vettig anledning! Samtidigt gick jag i traumabehandling för att att bearbeta förhållandet och hantera mina post-traumatiska stressymtom med återkommande mardrömmar.

Ny studie: Därför blir narcissister oftare chefer

Det sägs att en fullblodsnarcissist har en emotionell mognad motsvarande en fyra- eller femåring – och lika lite som man kan förvänta sig förståelse eller konsekvenstänk från ett förskolebarn kan man göra det av en narcissist. Det kommer aldrig gå att få ett värdigt avslut – och den insikten hjälpte mig någonstans att förlåta.

Men – och detta vill jag vara extremt tydlig med – det innebär inte att du som lever i en relation med en narcissist gång på gång ska ursäkta hens psykiska misshandel (för ja, det är misshandel du upplever) med att hen inte vet bättre.

4. ...och omgivningen kanske inte heller förstår

Uttrycket att ingen vet vad som sker bakom stängda dörrar gäller i allra högsta grad när det handlar om relationer med narcissister. Jag fick höra att våra gemensamma bekanta var helt oförstående inför det faktum att vi hade separerat: "Men ni verkade ju så kära och lyckliga tillsammans".

5. De andra exen var inte ett dugg galna

När vi träffades fick jag höra många skräckhistorier om de hemska kvinnor min narcissistiske pojkvän varit tillsammans med innan mig. De hade behandlat honom så illa och agerat, ja faktiskt helt irrationellt och galet. Jag tyckte synd om honom. Det var sådan tur att han träffat mig som var så fantastisk, menade han. Till en början.

5 myter om narcissister som faktiskt inte stämmer

När jag sedan lämnade honom insåg jag snabbt att jag, i hans version av händelseförloppet, skulle sälla mig till skaran av "psycho-ex" som betett sig helt irrationellt. Jag förstod hur han skulle vinkla berättelsen för att få mig att framstå så dålig som möjligt – och framför allt insåg jag att de ex han ondgjort sig över nog faktiskt var riktigt vettiga.

6. ...och det var inget fel på mig

I relationen med mitt ex försökte han ständigt förklara hur mycket jag gjorde fel. Budskapet var att jag skulle skatta mig lycklig över att jag träffat honom som kunde hjälpa mig att rätta till alla mina defekter. En av de viktigaste insikterna efter vår separation var att det faktiskt inte var något fel på mig. Inget fel alls faktiskt!

5 anledningar till att narcissister är så farliga

7. Det kommer att bli bättre

Det är svårt att lämna en narcissist, ja. Men det är svårare att stanna kvar. Och allt blir så mycket bättre, efter att du lämnat. Kanske inte på en gång, men håll ut. Stålsätt dig. Svara inte. Ta hjälp av vänner. Det vänder!

Foto: TT

Utvald läsning