RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Den här frågan kan vara avgörande för din relation

28 jul, 2021 
Par som pussar varandra.
Alla relationer har problem och utmaningar. Trots att alla relationer ser olika ut finns det något som de flesta fungerande förhållanden har gemensamt, det visar en studie. Gör du detta i din relation?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssnaBrand logo
Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssna

Psykologerna Julie och John Gottman, grundare av Gottman Institute, har vigt sina karriärer åt att hitta det vinnande konceptet för ett förhållande. I en podcast på sajten Mindbodygreen berättar Julie om en av insikterna.

Oavsett hur ens relation ser ut så finns det en fråga som kan vara avgörande för om relationen ska hålla – nämligen ”Hur reagerar jag när min partner söker anknytning?”. Svaret på frågan kan vara skillnaden mellan en långsiktigt fungerande relation och en relation som tar slut.

Anknytningsförsök är att kommunicera eller försöka knyta an till sin partner utan att ställa en direkt fråga. Till exempel kan det vara en kommentar om vädret när man är ute på en promenad tillsammans. Kommentaren kanske går nästan obemärkt förbi men det är ett försök att få en kontakt och en reaktion från sin partner.

Annons

När din partner gör ett anknytningsförsök har du två val – antingen svarar du, kanske till och med genom att ställa en följdfråga, eller så ignorerar du din partner. Din respons är viktigare än de flesta nog hade kunnat ana.

Studie: Dessa par var mer framgångsrika

I en studie gjord vid Gottman Institute skapade man ett lägenhetslabratorium där några par kunde studeras under 24 timmar.
– Par som svarade på varandras anknytningsförsök 85 procent av gångerna var också framgångsrika längre fram, säger Julie.

Paren som tog slut då? De svarade bara på varandras anknytningsförsök 33 procent av gångerna. Så: att svara på varandras anknytningsförsök är alltså en viktigt markör för att få ett lyckat förhållande.

Detta betyder dock inte att du alltid behöver svara på allt som din partner säger, det är både orealistiskt och skulle bli för ansträngande i längden. Det viktigaste för ett hållbart förhållande är att vara engagerad majoriteten av gångerna när din partner söker kontakt.

Annons