RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

5 tecken på att du lever i en brödsmule-relation

02 mar, 2022 
Olyckligt par
”Smulfenomenet” finns i såväl kärleksrelationer, familjerelationer, vänskap som på jobbet. Och det är inte alltid så lätt att inse att man blir manipulerad. Det här är breadcrumbing – och fem tecken på att du blir utsatt för det.
Annons
7 saker som avslöjar en narcissistBrand logo
7 saker som avslöjar en narcissist

Du förstår kanske innebörden av den ojämlika smulrelationen redan av dess namn: En som är mätt och nöjd men inte vill dela med sig ändå. Och så en som tålmodigt väntar på att SNART kommer hela kakan, inte bara smulor – eller kanske ibland till och med försöker samla ihop de smulor hen hittar för att se om det kanske ändå inte kan bli en liten kaka av det?

Många kan dra paralleller till romantiska relationer, men det här beteendet är vanligt i alla sorters samspel mellan människor.

Breadcrumbing i familjen, vänskap och på jobbet

I en familj kan det exempelvis handla om att man bara känner sig älskad när man beter sig på ett visst sätt eller när den andra är på ett visst humör. I vänskapsrelationer handlar det ofta om att man bara känner sig delaktig och duger ibland och på jobbet genom att man lockas med löften om befordran som aldrig blir av.

Annons

Många vet om att de får just bara smulor – men nöjer sig med det.

Den kom kastar smulorna visar ”omtanke” när hen vill ha något, men återvänder till sitt självcentrerade beteende när de fått som de vill. Och så börjar det om, för varje liten smula som kastas. Smulsamlaren hoppas och hoppas, men det leder nästan alltid till tomma löften, svek och besvikelse.

Narcissism, manipulation och känslomässig misshandel

”Hen menar ju inget illa. det är bara så hen är” försvarar smulsamlaren. Men kroniskt och ihärdigt smulande är faktiskt färgat av narcissism, manipulation och känslomässig misshandel. Här är fem kännetecken som karaktäriserar smulsamlandet.

1. Känslomässig berg- och dalbana

Den som väntar på smulor kastas mellan hopp och förtvivlan. Förvirring och självtvivel gör tillslut att hen tror att det är deras fel att hen bara får smulor istället för hela kakan.

2. Beroende i relationer

Vissa jobbar hårdare än andra för att vara till lags och visa sitt värde, utan att få uppskattning och erkännande tillbaka. Den underkastade letar ständigt i vrårna efter smulor som kan ge lite hopp, till och med om det var länge sedan det kastades några nya.

Annons

3. Väntande och underkastelse

Den som är offer för det här beteendet verkar alltid vänta. Vänta på att smularen ska sms:a, ringa, hålla sitt löfte eller äntligen visa ett innerligt engagemang i relationen. Maktbalansen blir skev eftersom smularen står för all uppmärksamhet och godkännande, medan den andra tappar såväl självständighet som självrespekt.

4. Känsla av utnyttjande och manipulation

Innerst inne vet den som får smulorna att det här inte är ett ok beteende, men vågar inte ta tag i den smärtsamma sanningen att personen i fråga faktiskt inte uppskattar dem på riktigt. Här är det viktigt att fråga sig: ”Förtjänar jag inte bättre än så här?”

5. Ensamhet och tomhet

Att bli behandlad på det här sättet gör att man känner en genomgående känsla av tomhet och ensamhet, som kommer av att relationen saknar djup och substans.

Det här kan du göra om du blir utsatt

Känner du igen dig själv eller någon annan? Då är det hög tid att bryta mönstret.

Annons

Först och främst – ställ dig ärligt frågan om det här är en relation du vill fortsätta ha i ditt liv. Om du ändå tycker det, gäller det att sätta ner foten och markera dina gränser hårdare. Du är värd bättre. En annan viktig sak att tänka på är att inte ta det personligt. Att den andra personen vill boosta sitt ego och inte bryr sig om andras känslor betyder inte att det är något fel på dig. Håll utkik efter tecknen så undviker du att hamna i den här situationen igen.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Annons