7 saker du bör göra efter sex

Ett par i en säng som håller i en mugg
4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag
0:51

Efter reklamen: 4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

(0:51)

Slå på ljud

Det första man tänker på efter att man har haft sex är kanske inte att gå upp ur sängen, men det finns faktisk hälsofördelar med att exempelvis gå upp och kissa efter ett samlag.

7 saker du borde göra efter du haft sex

1. Tvätta dig

Bakterier, virus och smuts hamnar ofta på händerna. Så tvätta händerna med tvål och vatten efter sex.

Du behöver inte hoppa ur sängen och in i duschen direkt. Men när du ska tvätta området runt (inte inuti) ditt könsorgan - använd vanligt varmt vatten. Använd inte parfymerade produkter som kan få din känsliga hud att reagera. Rengör inte insidan av slidan med vatten efter sex. Anledningen till det är att du rubbar den naturliga balansen av bakterier som skyddar slidan. Det bästa sättet att ta hand om slidan efter sex är att lämna den ifred - den rengör sig själv naturligt.

I en del butiker säljs det våtservetter och krämer som påstår sig vara bra för intimhygien. Vissa av dem är gjorda med parfymer eller lotioner som kan få din känsliga hud att reagera. Det räcker att tvätta sig med varmt vatten. Och undvik parfymerade intimvårdservetter och krämer.

Sexologen Kalle Norwald: Därför bör du uppskatta ditt ”tråkiga” sex

2. Kissa

Under sexakten kan bakterier komma in i urinröret, därför är det bra att kissa strax efter ett samlag. Bakterierna kan öka risken för en urinvägsinfektion. När du kissar försvinner bakterierna. Så njut av en mysig stund med din partner och gå sedan till badrummet och kissa.

3. Drick vatten

Eftersom det är en bra idé att kissa efter sex, glöm inte att dricka vatten! Ju mer du dricker desto mer kissar du, vilket innebär att bakterier kommer att sköljas ur och du har mindre risk att drabbas av urinvägsinfektion.

4. Bär löst sittande kläder

Varma, svettiga kläder är en perfekt plats för bakterier och svamp att växa. Så använd luftiga underkläder och kläder. Strumpbyxor och tighta trosor är inte så bra. Underkläder i bomull andas och rekommenderas. Ett annat tips är att skippa underkläder helt när du går och lägger dig.

5. Rengör sexleksaker

Om du har använt sexleksaker, glöm inte att rengöra dem. Sexleksaker kan sprida bakterier och till och med könssjukdomar som exempelvis klamydia. Se därför till att sexleksakerna är rena och kontrollera att de är hela.

Övningarna som ger starkare orgasmer och gör sexet bättre

6. Behandla svampinfektioner

Om du märker att du har en svampinfektion, se till att behandla den. Ta kontakt med läkare om receptfria mediciner inte hjälper. Att ha slidsamlag vid en svampinfektion ökar risken för att du får eller överför en könssjukdom. Det beror på att du vid en svampinfektion har små sprickor i slemhinnorna, och sprickorna gör att du lättare får eller överför infektioner.

7. Tänk på att testa dig själv och din partner

Om du är sexuellt aktiv, och särskilt om du varit tillsammans med en ny partner, är det en bra idé att testa sig för könssjukdomar. Att testa sig är det enda sättet att säkert veta att du inte har en könssjukdom. Var också uppmärksam på att du inte får symptom som flytningar, smärta, blåsor eller sår runt könsorganen.

Källa: webmd.com, Vårdguiden 1177

Foto: TT

Utvald läsning