RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

7 saker om ditt förhållande du INTE ska berätta för dina vänner

24 jan, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Prata inte om allt kring er relation.
Att berätta ALLT om ditt förhållande för din kompis kan få konsekvenser. Här är lite guidning till vad som är okej att prata om och inte.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om man ändå vill dela med sig av de mest privata och intima detaljerna av förhållandet, ska man först försäkra sig om att det är en vän som står vid ens sida oavsett vad.

– Jag kan till fullo förstå om man vill öppna sig för sin vän, men då behöver det vara en vän som står en bi oavsett om det går bra eller dåligt i livet och som faktiskt bara bryr sig och inte vill manipulera, ha egen vinning eller som en del: vill att det ska ta slut – såna finns också, säger Charlotte Sander som driver sajten relationsexperten.se.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

Tänk till innan du berättar om det här för dina vänner:

1. Du och din partner har en period av sextorka

Om det inte längre går lika hett till i sängen som tidigare, kan det leda till frustration. I stället för att prata med sin partner, väljer många att prata om sextorkan med sina vänner. Men enligt Charlotte Sander är just sex ett känsligt ämne och att prata om det med utomstående kan leda till ytterligare bakslag i relationen om ens partner får reda på det.

Annons

– I första hand så måste man börja prata om vad torkan beror på, och då behöver man som alltid börja med sig själv och ställa sig frågor om vad det är man saknar och längtar efter. Inte sällan beror torkan på att man inte känner sig hörd, sedd och bekräftad vilket – speciellt bland kvinnor – gör att man även stänger av fysiskt, säger Charlotte Sander.

– Om man nu tar upp ämnet med en vän så behöver man först ha tänkt igenom vad själva syftet med det är. Är det mest för att få höra att man själv inte är udda eller är det för att man vill ha stöd eller höra hur vännen har det? Jag är dock osäker på huruvida vännens kommentarer kring det här är till någon hjälp.

Läs också: 4 tecken på att er relation är dömd att misslyckas

2. Dina svärföräldrar gör dig galen

Alla har säker någon gång irriterat sig på sina svärföräldrar, men lösningen är kanske inte heller här att prata om det med utomstående. Om din partner får reda på att du pratat bakom ryggen om hans eller hennes föräldrar, kan det leda till sårade känslor.

Annons

– Anledningen till att man kanske pratar om sina svärföräldrar med en vän kan ju vara för att man inte känner att ens partner förstår och inser problemet. Då kanske man tar till en vän i stället för att få något slags bekräftelse. Det man i stället kan göra är att låta var och en ta största och första ansvaret eller dialogen med sina respektive föräldrar, det ska inte den ingifta göra.

Charlotte Sander tycker att det exempelvis är partnerns uppgift att tala med sin mamma om det skaver i relationen. På så vis visar partnern att han eller hon är villig att ta ansvar för sin familj.

 

3. Din partnerns sexfantasier

Att våga berätta om sina sexfantasier för sin partner kräver mod och är ett viktigt förtroende. Att föra vidare den privata informationen är inte att rekommendera.

– Möjligtvis kan anledningen till att man gör det vara att man blir väldigt osäker och inte riktigt vet hur man ska hantera det han eller hon berättat. Därför söker man något slags bekräftelse utifrån. Men att dela det ens partner berättat som sexfantasi till någon utomstående är inte okej, säger Charlotte Sander.

Annons

Läs också: 3 vanliga myter om lyckliga par

 

4. Din partner har varit otrogen

Otrohet är ett känsligt ämne som ofta rör upp känslostormar hos alla inblandade, speciellt hos den som blir bedragen. Det är helt naturligt att vilja ventilera sina tankar och känslor med andra – men gör det bara med någon du verkligen litar på.

– När det kommer till huruvida man ska anförtro sig till en vän när ens partner varit otrogen så tycker jag läget blir lite annorlunda. Här är det faktiskt ett svek som skett och partnern har vänt sig utåt från relationen, vem ska man prata med då? Det kan vara väldigt svårt att prata med partnern som ju är en stor del i sveket. Där kan jag förstå om man vänder sig till en vän. Det behöver dock vara en vän som oavsett om du väljer att vara kvar i relationen eller gå, ändå finns där för dig och inte försöker påverka hur du ska välja och heller inte drar upp otroheten om och om igen, säger Charlotte Sander.

Annons

Läs också: 8 saker lyckliga par säger till varandra

5. Din partner har en personlig kris

Om din partner anförtror något mycket personligt till dig – exempelvis att en familjemedlem har blivit allvarligt sjuk eller att det är skakigt på jobbet – håll den informationen för dig själv. När din partner öppenhjärtigt delar något privat med dig är det viktigt att inte svika förtroendet och sprida informationen till utomstående.

– Här är det ju av yttersta vikt att vårda det förtroendet som ens partner gett och inte prata med någon annan om det. Det viktigaste är att finnas där – inte så mycket komma med lösningar eller försöka fixa, utan faktiskt bara vara din partners bästa vän, säger Charlotte Sander.

 

6. Din partner gör ett ekonomiskt misstag

Att begå misstag är alltid pinsamt, och när det involverar pengar brukar det kännas extra genant. Det sämsta man kan göra mot sin partner i en sådan situation är att ytterligare spä på känslorna av misslyckande genom att berätta om klavertrampen offentligt.

Annons

– Risken om man pratar med andra om ens partners ekonomiska misstag är också att det kan spilla över på dig. Folk kanske börjar se annorlunda även på dig och fundera över din delaktighet och hur din ekonomi ser ut. Är det ett allvarligt misstag, som till exempel leder till skilsmässa, är det bättre att ta in professionell rådgivning och vända sig till en advokat, säger Charlotte Sander.

7. Din partners kropp

Det är vanligt att berätta om ens partners kropp för sina vänner när man precis har börjat träffa någon. Men om du kan tänka dig att inleda en längre och djupare relation med den här personen, kan det vara läge att behålla detaljerna för dig själv. Tänk på att du så småningom vill introducera den här personen för dina vänner, och din partner hade förmodligen inte uppskattat om han eller hon visste att du avslöjat sådan privat information med dem.

– Att berätta om personliga och kanske pinsamma detaljer är något man ska undvika. Även om det skulle ta slut mellan er så ska ju var och en vidare i livet med eventuella nya partners. Hur kul är det då om det florerar ett rykte om exempelvis liten penis eller lukt och så vidare? säger Charlotte Sander.

Punkterna är inspirerade av listan ”7 things you should never tell people about your relationship”.

Läs mer från Allers.se: 10 varningssignaler att ditt äktenskap kan vara på väg att krascha

Otippade saker alla lyckliga par har gemensamt

lyckliga_par

Läs också: Otippade saker alla lyckliga par har gemensamt

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons