5 myter om narcissister som faktiskt inte stämmer

myter om narcissister – par som båda är narcissister och ändå dras till varandra
Slå på ljud

Vi vet långt ifrån allt om narcissister, en personlighetstyp som det forskas på för fullt. Det finns dessutom flera olika typer av narcissister. Men det finns en del "sanningar" om narcissister som faktiskt inte verkar stämma när man undersöker det närmre.

Fem vanliga myter om narcissister

Här är några mycket om narcissister som många av oss tror på men som inte alls har bevisats eller som till och med motbevisats i studier.

1 Narcissister dras inte till varandra

Ny forskning visar att narcissister ofta dras till varandra. I en polsk studie tittade man på hur starka narcissistiska drag man hade hos 150 par.

Personer som hade tydligare narcissistiska drag var ofta tillsammans med någon annan som också hade det, medan personer med få narcissistiska drag i regel alltid var tillsammans med någon annan som också hade det.

En myt är att narcissister inte dras till varandra, det kan de visst göra

Lika människor leker bäst verkar stämma in även på narcissister som dras till varandra.

2 Narcissister ber aldrig om ursäkt

Även om narcissister har svårt att be om ursäkt så går det inte att dra samma slutsats om alla narcissister. Det finns de som kan känna skam och känna att de inte räcker till och som kan be om ursäkt – inte minst för att få uppmärksamhet och medlidande.

En annan gång du kan höra förlåt från en narcissist är när det finns något för hen att vinna på det.

3 Narcissister både tror att de är, och är, smartare

Det finns många narcissister som tror att de är smartare än andra, och det finns ofta en allmän uppfattning om att det är så också. Men en studie gjord vid universitetet i Warsawa, där man gjorde intelligenstest på narcissister visar att så inte är fallet. Narcissister kan vara olika smarta, precis som alla andra.

4 Narcissister visar aldrig empati

En vanlig myt om narcissister är att de varken kan vara snälla eller visa empati för andra. Det stämmer inte, men oftast finns det en agenda bakom beteendet. Om en narcissist är snäll , eller visar empati så kan det alltså vara för att hen i förlängningen kan få ut någonting av det.

En myt är att narcissister inte kan visa empati eller vara snälla – det kan de om de vinner något på det

Narcissister verkar enligt nya studier kunna förändras till viss del, men man vet inte hur mycket.

5 Narcissister kan aldrig förändras

Enligt en stor studie från 2019 är det inte helt omöjligt att narcissister kan förändras och få en något mer realistisk syn på sig själva genom att stat på motstånd i livet.

Framför allt menar forskare att det kan ske genom att narcissister få kritik, vilket i första han lär ske på arbetsplatser. Däremot vet man inte vad som krävs eller hur mycket narcissister kan förändras.

Foto: TT

LÄS MER:

7 fraser du ofta hör från sociopater i en relation

Så känner du igen en narcissist i sociala medier

5 anledningar till att narcissister är så farliga