5 tips för att ta hand om relationen – så får ni kärleken att hålla

En äldre man och kvinna dansar tillsammans i köket
4 tankevurpor som ökar risken för att kärleken dör
Slå på ljud

Känner du att er relation är bra och att du växer som person tillsammans med din partner? Grattis, då kan du nog ha hittat rätt! Men för att få relationen att alltid kännas så bra och stabil kan det vara en god idé att vårda den under loppets gång – så minimerar ni också risken för en spricka längre fram. Tillsammans med den norska sajten kk.no listar vi fem sätt att ta hand om er relation och få den att växa sig ännu starkare.

Parterapeuten: 5 tips för att ta hand om ditt förhållande

Kate Elin Søyland är parterapeut och familjeterapeut på Åpen Dialog i norska Sandnes. Hon menar att det finns några tips och tricks alla par kan göra för att ta hand om sin relation lite extra.

1. Prioritera relationen

Søyland viktigaste råd är att anstränga sig för sin partner och att prioritera relationen även när man känner sig trött och stressad.

– Det är sällsynt att det finns framgångsrika par som lever lyckligt alla sina dagar utan att behöva anstränga sig, säger Søyland.

Vem känner inte till den välkända frasen "kärlek slutade", men kärleken slutar sällan, ofta slutar bara paret att älska.

– Under en hektisk dag blir förhållandet ofta lidande. Många par skulle ha räddats från skilsmässostatistiken om de bara ändrade attityd till sin relation, säger hon.

Idag finns det otaliga möjligheter att få hjälp med förhållandet, till exempel samboappar, onlineterapi, onlinekurser eller en professionell parterapeut.

– Välj enligt din plånbok, sätt kärlek och förhållandet på dagordningen och inte minst – ha kul!, råder Søyland.

2. Hitta grundorsaken till konflikterna

I nästa gräl (eller tystnad) sluta tänka negativt om din partner, tänk snarare att din partner har ett ouppfyllt behov som skapar denna frustration.

– Starta dialogen och var modig. Det utvecklar förhållandet. Säg att du är ledsen istället för att vara tyst eller diskutera vems fel det var. Om båda är lite ödmjuka och lyssnar på varandra, kommer detta göra förhållandet mer harmoniskt, hälsosamt och hållbart, säger Søyland.

3. Gör små kärlekshandlingar – varje dag

Många tror förmodligen att förhållandet kommer att bli bättre när man får mer ledig tid tillsammans, när barnen blir större eller om man bara kan resa iväg en helgen ensamma. Men redan nu kan ni göra små saker i vardagen – som gör stor skillnad för relation.

– Det kan vara en öm blick, någon som lyssnar utan att argumentera, en spontan kyss eller någon som städar köket helt frivilligt. Många gånger kan små handlingar av kärlek betyda väldigt mycket – så börja idag, råder Søyland.

4. Gör tid för skratt och passion

– Det är till liten nytta att ha en partner om ni inte har roligt när ni är tillsammans. Om man är stressade eller har mycket på jobbet är det inte ovanligt att man glömmer bort att göra alla de fina sakerna man gjorde i början av förhållandet, säger Søyland.

Om du faktiskt ska utföra alla dina sysslor, uppgifter och plikter behöver du definitivt också positivt påfyllning, som skratt, lek eller passion.

– Ge utrymme för det lekfulla, spontana och behagliga så kommer förhållandet blomstra. Men låt det gå åt båda hållen! Vissa människor kommer till parterapi för att förändra ena parten, men det hjälper inte om förhållandet ska utvecklas. Båda måste vara på planen. Det är i den öppna och ärliga interaktionen där både bidrar och erbjuder sig som en hållbar relation skapas, säger hon.

5. Fråga din partner hur hen mår – egentligen.

Många människor undviker en öppen och direkt ärlig dialog eftersom de inte vill skada sin partner. Men det är tyvärr en farlig fälla att falla i.

– En utveckling börjar ofta med något smärtsamt och svårt. Det är i motgångar som vi utvecklar våra relationer. Gör dem friskare och arbeta med kommunikation och öppenhet för att framkalla en ny starkare relation, råder Søyland.

Text: Marie Kvitrud / KK

Källa: kk.no Foto: TT

Läs mer:

7 sjuka saker – som är helt normala i en relation

Så lär du dig att ta och ge kritik på rätt sätt – 10 enkla knep

4 nödvändiga ingredienser i en kärleksfull relation

Utvald läsning