Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vilken färg har din personlighet – röd, gul, grön eller blå?

07 mar, 2018 
AvMalin Ny
Vilken färg är din personlighet? Gul, grön, röd eller blå?
Har du alltid undrat över varför du kommer så bra överens med vissa kollegor, och mindre bra med andra? Enligt vissa forskare finns det fyra olika beteendestilar – grön, röd, blå och gul. Vilken färg är du?
Annons

Är du positiv, flexibel och nyfiken? Då kan du vara gul. Eller ser du dig själv som målfokuserad och handlingskraftig? Då är du förmodligen mer röd i din personlighet.

Det finns olika teorier om hur människor fungerar tillsammans och en av dem är DiSC-teorin. I succéboken Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå berättar författaren Thomas Erikson om den populära metoden, en av världens mest spridda sådana, som sorterar olikheterna inom mänsklig kommunikation.

Teorin är baserad på forskning som visar att personliga egenskaper kan delas in i fyra beteendemässiga stilar – röd, gul, grön och blå. Den ska fungera som ett hjälpmedel för att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar och också vara ett bra verktyg för att bli mer medveten om sina styrkor och svagheter.

Däremot finns det kritik mot påståendet att man skulle kunna dela in personer i olika färger. Läs mer om det här!

Annons

Vilken färg känner du mest igen dig i? Läs nedan och avgör själv!

Röd personlighet

En röd person ser sig själv som drivande, tävlingsinriktad, bestämd och självständig. Framåt och uppåt är det som gäller, och de ger i stort sett aldrig upp. Oftast bär de på en känsla av att kunna åstadkomma vad som helst – bara de arbetar tillräckligt hårt. Människor med rött i sitt beteende är ofta extroverta, gillar utmaningar och är väldigt uppgiftsorienterade. De tar snabba beslut och är bekväma med att ta täten och att ta risker. Oftast en ledartyp, till exempel är det inte helt ovanligt att en VD eller president har mycket rött i sitt beteende. Kan uppfattas som alltför påstridig och otålig av andra.

Gul personlighet

En gul person är entusiastisk, charmig, övertygande, utåtriktad och flexibel. Väldigt lätt att känna igen på det sättet att den gula personen oftast är den som pratar mest och som istället för att ställa frågor, ger svar. Det som framförallt kännetecknar det gula beteendet är entusiasmen och optimismen – en gul person får dig, och en hel arbetsplats, på bra humör. Fokus ligger på att hitta möjligheter, att se lösningar och att skapa bra relationer. Andra kan uppfatta gula personer som slarviga och för känslostyrda.

Annons

Blå personlighet

En blå person är en person som har koll. Hen ser sig själv som anspråkslös, detaljorienterad, korrekt och kvalitetsorienterad. En blå person känner sällan behovet av att slå sig själv för bröstet utan jobbar i det tysta med att sortera, utvärdera och analysera information. Att få för mycket fakta eller att ha för liten koll på detaljer finns inte i den blåas värld, inte heller att slarva. Logiskt och rationellt tänkande står högst i kurs hos den blå personen. En blå person kan uppfattas som en besserwisser eller kall av personer i sin omgivning.

Grön personlighet

Gröna personer är omtänksamma, lugna, pålitliga och hänsynsfulla, och är den vanligaste personlighetstypen enligt Thomas Erikson. Den gröna är alltid beredd att hjälpa till, och du kan lita på att du alltid får hjälp när du behöver. De är utpräglade relationsmänniskor som kommer att göra allt för att rädda er relation. Gruppen kommer ofta före den enskilda gröna individen. Hen bortser ofta från sina egna behov så länge gruppen får vad den behöver. En grön person är den som har koll på när du fyller år, när din partner fyller år och när dina barn fyller år, men kan också uppfattas som osjälvständiga, konflikträdda och alltför rädda för förändring.

Foto: IBL   Källa: Thomas Erikson, Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå

Läs mer: 

Är du ovanliga personligheten INFJ? Här är tecknen

Det avslöjar nagelformen om din personlighet

Det finns 16 personligheter – vilken är du?

Detta avslöjar flygsätet om din personlighet 

Vikt: Din personlighet avgör vad du väger

 

Annons