Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Vässa din mentala styrka – med elitsoldaten "Slams" bästa knep

10 nov, 2024
Instruktörerna i Elitstyrkans hemligheter
Hur gör man för att inte ge upp? Hur hanterar man ett misslyckande? Det vet Anders "Slam" Eriksson från "Elitstyrkans hemligheter". Här är hans bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter SverigeBrand logo
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige

Trots att jobbet som elitsoldat kräver mycket fysisk styrka är den mentala biten minst lika viktig, menar Anders "Slam" Eriksson, en av instruktörerna i Elitstyrkans hemligheter.

– De flesta jobbar mycket med det mentala. Det handlar om att man måste testa sig själv, hur gör man för att inte ge upp? Med hjälp av tanken så får man kroppen att göra något som den kanske inte vill göra, säger han och fortsätter:

Anders "Slam" Eriksson
Jakob Dahlstrom

– Hjärnan är ett fantastiskt verktyg om man låter den få jobba i rätt riktning, att lära sig tänka positivt i alla situationer. Mental träning kan även handla om att hitta ett lugn i vardagen, ta några djupa andetag, visualisera hur din dag ska bli eller det du ska göra, och fokusera på det.

Annons

"Slams" bästa mentala tips

Själv brukar "Slam" försöka hålla sig till ett mantra när det känns tufft.

– Det kan vara vad som helst egentligen, men under min uttagning till SOG hade jag mantrat "Jag ska inte ge upp, de får plocka bort mig". Det använde jag när jag mådde som sämst, berättar han.

Han menar också att det är viktigt att vara förberedd innan, då är det lättare att hantera motgångar som dyker upp.

– Inför min uttagning jobbade jag mycket med mitt mantra, två månader innan, så att jag var stark psykiskt när det var dags. Jag tror att många kan bli hjälpta av att förbereda sig i huvudet innan. Tänk igenom olika situationer, så att du är förberedd när du sitter i skiten.

Ett annat tips från "Slam" är att dela upp en utmaning i delar: steg för steg, timme för timme, minut för minut. Så kan man peppa sig själv mentalt.

– Då är det lättare att känna "jag kör en till, jag provar en till".

Så hanterar du ett misslyckande

Men ibland går ju saker och ting inte som man tänkt. Att hantera ett misslyckande är bland det svåraste som finns, menar "Slam", men har tips på hur man kan ta sig vidare – och dra lärdom av det.

Annons

– Jag har varit konstant utvärderad i det jag gjort. Målet med vår träning var att täppa igen det vi var dåliga på, vi täckte luckor med våra misslyckanden. Det är klart att man kan gräma sig, men om man istället kan låta sig vara i misslyckandet och förstå varför det hände, så kan man lättare komma fram till vissa saker. Vad behöver jag jobba mer på?

I grund och botten handlar det om mental träning.

– Ibland gör man det svårare än vad man behöver. Koka ner det i mental träning, se det positiva i att misslyckas, då har du fått ut något av det, säger han.

Annons