Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Vad betyder drömmarna? Så tolkar du dem!

29 aug, 2012 
Är kudden våt av svett efter mardrömmar, eller vaknar du i ett lyckorus? Oavsett vilket kanske ditt undermedvetna vill säga dig någonting...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Det finns några tydliga teman som kan användas för att tolka drömmarnas budskap, säger drömforskaren Michael Rohde Olsen till danska tidningen Psykologi. Men han tillägger att de aldrig bör tolkas bokstavligt.

– Man kan inte bara översätta symbolerna till en exakt innebörd, du måste sätta dem i ett sammanhang och analysera hela drömmen, fortsätter han.

Olsen tar djuret lejon som exempel. Att drömma om det majestätiska kattdjuret är djupt förknippat med mod. Men ett lejon väcka vitt skilda reaktioner hos olika personer – och därför symbolisera helt olika saker i den individuella drömmen.

– Ett lejon kan ha en specifik betydelse för en person, men förknippas med helt andra associationer hos någon annan. Försök att minnas din känsla i drömmen när du mötte lejonet, det är din tolkning som är rätt för just din dröm, säger han till samma tidning.

Men vad betyder våra drömmar egentligen? Här är Michael Rohde Olsens mini-lexikon!

Annons

Du flyger

Att drömma att kroppen svävar och flyger är mycket vanligt och det kan ha en bred innebörd, till exempel att du vill fly från vardagen. Finns det någon ytterligare symbol med i drömmen, som en ballong som du klamrar dig fast vid, kan det tolkas som en rädsla över att mista någon – eller något. Är känslan positiv kan du tolka flygturen som att du har blivit fri från något som fått dig att känna dig bunden eller fångad.

Se ocksåså gör du för att minnas vad du drömt.

Du inreder ett hus

När du drömmer om byggnader och hus som du inreder handlar drömmen egentligen om dig själv. Att upptäcka nya rum eller en ny dörr kan tolkas som nya färdigheter hos dig själv. Går du ner i en källare kan det vara det undermedvetna som påkallar uppmärksamhet.

Du blir förföljd

Att bli jagad av någon eller något är en vanlig dröm, som inte behöver vara särskild negativ menar Olsen. Är det ett monster eller en gatumusikant som är efter dig? Det vet du inte förrän du stannar upp och ser förföljaren i ögonen. Och det är just vad detta handlar om menar han, att stanna upp och se efter vad det är för känslor eller insikter som försöker komma i kapp dig.

Annons

Du reser

Drömmar där vi reser handlar ofta om vår egen livsresa enligt Olsen. Är det du som kör bilen, eller sitter du bredvid som passiv passagerare? Att komma för sent, glömma passet eller något annat stressande kan signalera att du är rädd att missa något speciellt. Den som vänder hemåt i drömmen kan tolka det som ett tecken på en djupare insikt, en biljett till att finna sig själv.

Du drömmer om djur

Djur i drömmarnas värld betyder i regel inte att du har dolda zoologiska intressen som inte fått blomma ut. Freud menar att djuren i våra drömmar står för det instiktiva – och vill gärna koppla det till något sexuellt. Men Olsen tycker snarare att du bör se till typen av djur i drömmen, är det en stor best med vassa tänder som jagar dig eller ett litet försvarslöst djur som du ska beskydda? Sätt ihop övriga nyckelkänslor med djurets karaktär, så får du en ledtråd till vad ditt undermedvetna försöker säga dig.

LÄS OCKSÅ:
Experten: Så tänker du dig snyggare!
Maten du bör undvika innan läggdags

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons