Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

7 tips för att skapa en gladare dag

24 mar, 2020 
Kvinna framför spegel testar tips för en gladare dag
Små, enkla knep kan göra en dag så mycket bättre, här är sju tips på hur du får till en riktigt härlig dag!
Annons

1 Börja dagen rätt

Vad blir du glad av? Musik, dans, kramar från någon du gillar? Tänka på saker du är tacksam över? Vad det än är – gör det direkt när du vaknar på morgonen, eller så fort du får till det. Sätt dig själv i ett bra läge, få dig själv på gott humör. Och behåll den känslan hela dagen. Det kanske känns som en klyscha – men du har faktiskt förmågan att skapa din egen glädje, varje dag dessutom.

2 Le mot spegeln

Det kanske känns lite fånigt, men prova! Ett leende smittar av sig och även om det är dig själv du ser le så väcker det troligtvis glada tankar i dig. Du kan också testa att ställa dig upp, lyfta händerna mot himlen, titta uppåt och le stort. Det gör faktiskt saker med oss. Jämför känslan du får av det och känslan när du tittar ner i golvet, hänger med axlarna och drar ner mungiporna (men fastna inte i det läget, gör genast glad-övningen igen!). Testa och se om det händer något med ditt humör.

Annons

3 Gör mer må bra-saker

Lägg mer tid på att göra sådant du verkligen gillar! Fundera över när mår du bra? Hur känner du dig då? Vilka känslor förknippar du med att må riktigt bra? Stark, pigg, harmonisk, trygg? Vad gör du när du mår så? Vad kan du göra mer av för att känna så? Identifiera de sakerna och gör mer av dem!

4 Lär dig något nytt

Hjärnan behöver utmaningar. Bestäm dig för att lära dig något nytt varje dag, eller anmäl dig till en onlinekurs om du vill fördjupa dig i någonting. Men det behöver inte vara något stort, det kan lika gärna vara ett nytt ord varje dag eller att prova en ny rörelse du aldrig har gjort förut. Ge dig själv en liten utmaning bara, det blir kul! (Gör du dessutom något du tycker är lite läskigt så kommer du vara riktigt stolt över, och nöjd med, dig själv när du har gjort det.)

5 Uppskatta din närmsta krets

Har du några nära vänner som alltid ställer upp för dig? Fortsätt hålla dem nära dig, studier visar att vänner kan göra oss väldigt mycket lyckligare. Ta tillfället i akt och visa dem din uppskattning – vad kan du göra idag för att göra deras dag lite bättre? Det kan vara så enkelt som att skicka ett sms och tala om att du uppskattar dem. Gör något du vet att de skulle uppskatta nu direkt.

Annons

6 Se framåt, och fram emot

Sätt upp mål framåt för att ha roliga saker att fokusera på. Fokusera på meningsfulla saker som får dig att må bra. Jobba utifrån de förutsättningar du har just nu och gör upp planer på hur du når fram dit du vill. Följ hela tiden upp och stäm av framgångarna mot dina mål. Och du, när det inte går som du har tänkt dig – på det igen bara.

7 Belöna dig själv

Uppskatta dig själv och uppmärksamma allt bra som du gör. Om du tänker efter riktigt noga så finns det nog alltid något att belöna dig själv för? Något som är värt att fira? Det betyder förstås inte att du ska ha fest varje dag, men belöna dig själv med en god kopp kaffe, en skön andningspaus, en klapp på axeln, en skön promenad i solen eller några snälla ord om dig själv, till dig själv.

Källa: Happify

LÄS MER:

Testa smarta, enkla knepet som ger dig mer vardagslycka!

5 vanliga missar som gör det svårt att känna riktig lycka

3 knep för att bli gladare NU – lyckoforskaren Micael Dahlen tipsar

Annons