Claes Elfsberg berättar om dotterns död i "Sorgen och jag"

Claes Elfsberg
De bästa serierna och dokumentärerna på SVT i höst
Slå på ljud

Den 28 februari 2018 somnade Hanna in efter att ha kämpat mot cancern i ungefär ett år. Det folkkära nyhetsankaret Claes Elfsbergs 30-åriga dotter fanns inte mer.

– Min dotter ringde till mig och skrek vid tre olika tillfällen. Första gången när hon fick reda på att hon hade fått cancer. Sen ungefär åtta månader senare när hon fick beskedet att hon fått tillbaka cancern efter en lång behandling. Och tredje gången när hon just fått beskedet att cancern hade spridit sig i hjärnan och doktorn hade sagt att hon hade en vecka kvar att leva, säger Claes Elfsberg, 71, i första avsnittet av Sorgen och jag.

När Claes sökte professionell hjälp för sitt sorgearbete kom han på idén till en dokumentär om sorg och död, och när han tog vidare idén till SVT nappade kanalen direkt.

Sorgen och jag – om saknad, död och sorg

I Sorgen och jag, med premiär 22 oktober 2020, får vi följa Claes under de två första åren efter Hannas bortgång, dottern han fick i äktenskapet med Annicka Marberg, och höra honom berätta om sin saknad, sorg och funderingar kring döden. Men han möter också andra som förlorat närstående, och en rad olika experter som reder ut hur vi ser på sorg både när den drabbar oss själva och människor omkring oss.

I seriens första avsnitt är vi bland annat bisittare under ett samtal mellan Cales Elfsberg och han terapeut, den legitimerade psykologen och psykoterapeuten Göran Gyllenswärd. Han berättar bland annat att det är en stor skillnad på den förväntade döden och den traumatiska döden.

– Ett förväntat dödsfall kanske kommer efter en lång tids sjukdom, och då har vi hunnit förbereda oss. Men ett traumatiskt dödsfall, det slår sönder vår plattform. Vad som helst kan tydligen inträffa när som helst, jag har ingen säkerhet längre. Då har man dels sorgearbetet att ta itu med, dels ska man försöka bygga upp den där trygga plattformen igen så man har något att gå på, förklarar Göran Gyllenswärd.

Han förklarar också att en sorgeperiod på fem år inte är något onormalt när man har förlorat någon som stod en nära och att ett år (som många tror är normalt) är en väldigt kort tid för att kunna gå vidare. Det här förvånar Claes Elfsberg, men gör honom också lättad eftersom han efter ett år fortfarande lever med sorgen dagligen.

Claes Elfsbergs sista samtal med dottern

Claes Elfsberg medverkade nyligen i Skavlan, där han pratade om dotterns sista tid i livet.

– Jag kommer ihåg att jag insåg hon väldigt snart skulle bli mycket sämre så jag kommer ihåg att jag bad om att få prata med henne ensam. Jag ville säga något som var viktigt för mig att jag skulle ha sagt. Så det kommer jag ihåg väldigt, väldigt väl, säger han i Skavlan.

Han berättade att han inte minns mycket från den sista tiden, men att han flyttade in på sjukhuset där Hanna låg, och där hennes man redan flyttat in. Claes fick sova på en soffa i dagrummet. Hanna och maken hade gift sig bara några månader tidigare.

– Där var jag under den där sista veckan och allt var kaos och det var förfärligt och Hanna blev sjukare och sjukare. Till slut var hon inte så kontaktbar längre, berättar han.

Två av fyra barn har kämpat mot sjukdom

Claes och frun Monica har sammanlagt fyra barn, hon ett och han tre, och sex barnbarn. I en intervju med Expressen 2017 berättade han om hur två av deras barn kämpade mot svåra sjukdomar just då, som krävde både svåra behandlingar och operationer.

– Det där är för mycket, med två av fyra som hotas till livet. Men det är också något som svetsar samman en familj, sa han då.

Han berättar också att han har gråtit väldigt mycket under den här tiden när barnen varit sjuka. När han får frågan om hur hans dotter Hanna mådde just då svarade han 2017:

– Hon kommer att bli bra, men just för ögonblicket är det inte bra.

Serien har premiär den 22 oktober i SVT.

Foto: SVT/Klara Furegård /Faktabruket

Läs mer:

Claes Elfsbergs barn svårt sjuka: Har gråtit väldigt mycket

Dagny Carlsson berättar: Därför skaffade jag aldrig barn

Småbarnspappans trötthet var en dödlig cancertumör

Utvald läsning