Sömnlös av ångest? Här är psykologens bästa tips

Alla drabbas av ångest någon gång i livet och att tankarna och orosmolnen smyger sig på under småtimmarna är inte ovanligt. Men vad ska man då göra när det känns hopplöst och man ligger och vrider och vänder sig i sängen?

Vi bad psykologen Björn Svanberg lista knepen som kan få dig att slippa ångesten som dyker upp när du ska sova – och en sak är tydlig: Att ligga kvar i sängen och oroa sig kommer inte att hjälpa.

Här följer psykologens fem tips för att slippa ligga sömnlös med ångest:

1. Avsätt tid för oroandet

För att förhindra orostankarna från att smyga på under natten kan ett knep vara att utsätta sig för dem redan tidigare under kvällen.

– Avsätt en orosstund, exempelvis kvart över sex på kvällen. Då kan du hänvisa varje orostanke under dagen till den tidpunkten. Sitt ner med ett block, oroa loss och skriv ner allt i full detalj under en kvart. När du är klar stänger du blocket och går vidare till nästa aktivitet, exempelvis att laga middag, säger Björn Svanberg och fortsätter:

– Nästa gång kan du avsätta tid för att ringa in det du kan göra något åt, acceptera det du inte kan göra något åt samt ta tag i de saker du kan förbättra.

Läs också: Enkel övning: Första hjälpen mot ångest

2. Undvik skärmar

Plocka inte upp mobilen och börja absolut inte scrolla på sociala medier om du ligger sömnlös och oroar dig.

– Skärmar ska vara avstängda och helst i ett annat rum. Att gå in på sociala medier när man ligger sömnlös med oro är ett ”big no-no”, säger Björn Svanberg.

3. Kämpa inte för sömnen

Om du inte somnar är det ingen idé att ligga och pressa och stressa över att du måste somna samtidigt som du har huvudet fullt av ångesttankar.

– Sängen vill man att hjärnan ska koppla till sömn och sex, inte till grubbel. Om man ligger och vänder och vrider sig och kämpar in sömnen, då kommer man inte somna. Sömn kommer när vi inte försöker. Det är därför som det är lättare att somna i soffan framför en tv-serie, eftersom vi inte aktivt försöker somna då, säger Björn Svanberg.

Läs också: Ångest – 10 saker du borde veta

4. Aktivera dig

Att ligga kvar i sängen och älta över oron kommer inte hjälpa dig att sova eller lösa problemen.

– Man ska inte ligga kvar i sängen om man inte kan somna på 20 till 30 minuter. Man ligger och trampar vatten i huvudet. Bryt det genom att göra något annat en liten stund. Läs lite, drick en varm kopp grönt te eller gör något annat avkopplande som tar dig ur sängen i 15 till 20 minuter.

Läs också: Ångest – 6 olika typer att skilja på

5. Träna medveten närvaro

Meditation, mindfulness eller medveten närvaro. Kärt barn har många namn och det är inte för inte som så många pratar om det.

– Det som man vet att fungerar bra mot oro är att träna medveten närvaro varje dag. Det ger perspektiv på ens egna tankar och skapar en hälsosam distans till det inre livet, säger Björn Svanberg.

Känner du dig vilsen och vet inte var du ska börja? Det finns flera appar och guidande klipp på Youtube som kan hjälpa dig att komma igång med träningen.

Foto: IBL/Shutterstock

Utvald läsning