Fråga doktorn Hälsa-programledaren Sofia Rågenklint om livet efter utbrändheten

Sofia Rågenklint i Fråga Doktorn Hälsa i SVT.
10 vanliga kroppsbesvär vid stress
Slå på ljud

Kroppen och hjärnan behöver återhämtning. För många av oss kanske det räcker med nattens sömn, en lugn stund i soffan på kvällen eller några sköna promenader i veckan – men en del behöver tänka mer aktivt på återhämtningen. Kanske har du extra mycket stress i livet, eller tränar hårt för att nå något fysiskt mål?

I veckans avsnitt av Fråga doktorn Hälsa i SVT är temat just återhämtning. Och någon som har fått lära sig hur viktigt det är att kroppen får den vila den behöver är programledaren Sofia Rågenklint, 46.

Långvarig stress blev inflammation

För lite mer än ett år sedan gick hennes mamma bort, efter att ha kämpat mot lungcancer i flera år, och det slog hårt mot Sofia.

– När någon är sjuk försöker man att vara stark och på något sätt lyckas man med det också. Men när mamma gick bort brakade jag ihop, i både kropp och knopp, berättar hon i en intervju med Aftonbladet.

När hon gick in i väggen fick hon bland annat inflammation i halva sidan av kroppen, och tappade närminnet på grund av den långvariga stressen. Den enda hon ville vara att sova, och gråta.

Läkte med terapi, meditation och ny livsstil

Detta hände strax efter att hon spelat in Auktionssommar i SVT, och under perioden hade hon inga jobbuppdrag utan kunde fokusera på hälsan. Hon gick hos en psykolog, och lärde sig meditera och göra andningsövningar. Men hon tror inte att hon någonsin kommer att bli den hon var innan utmattningen.

– Jag har alltid lyckats hålla många bollar i luften och så, men den delen är nog borta. Jag kommer nog aldrig komma tillbaka till den jag var, med orken och energin.

Sofia Rågenklint om nya rutinerna mot stressen

Det tog ett halvår innan smärtan i kroppen försvann, och Sofia Rågenklint tvingades lägga om sin livsstil så att hon blev bättre på att hushålla med energin. Idag har hon rutiner för återhämtningen och välmåendet på att annat sätt.

– Jag börjar varje morgon med att meditera och sedan tar jag andningspauser. Det räcker med tio minuter, en kvart. Men jag ser till att jag verkligen tar den tiden, stänger av telefonen och bara andas. Det är min tid, en lyx som jag har, säger hon till Aftonbladet.

Hon tar också långa promenader med hunden Roxie, och för varje jobbad timme vid datorn tar hon 20 minuters paus. Då kan hon lägga sig på sängen och göra ingenting.

Har börjat med löpning

Sofia har även lämnat storstaden Stockholm för att bo med kärleken och blivande maken Jonas Nemert i Rydebäck utanför Helsingborg – och i samma veva har även den fysiska hälsan fått en nystart.

Efter att ha känt sig helt slut efter att ha gått två trappor upp på jobbet, kände hon att det var dags att börja följa med sin nya sambo när han gick ut och sprang. I början orkade hon knappt springa en kilometer – men allteftersom konditionen och orken ökar satsar hon nu på att kunna spring 5 kilometer utan att stanna.

Heja dig Sofia!

Se Fråga doktorn Hälsa på tisdagar i SVT1, kl 20.00.

Foto: Matilda Sandberg/SVT Källa: Aftonbladet, SVT

Utvald läsning