Fråga psykologenFråga KBT-terapeutenUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHDOm MåBra

Minska måsten och krav – stressforskarens råd inför sommaren

08 maj, 2024
niclas almén samt kvinna i hängmatta
Jobbet hopar sig, det är mycket som ska hinna bli klart innan semestern. Dessutom känns det som att var och varannan kväll och helg äts upp av sociala evenemang. Att göra-listan är lång … Känner du igen dig? Börja prioritera i tid för att slippa krascha in i ledigheten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När våren och försommaren är som vackrast, och suget som allra störst efter att bara få njuta av allt som vi längtat så efter under vintern – då är tiden som mest knapp.

Maj och juni kantas av avslutningar och sommarfester med föreningar, jobb och skolor. Till det läggs ibland även bröllop, dop och födelsedagsfester som ska hållas innan släkt och vänner sprids för vinden under sommaren. Detta dessutom i en tid då många stressar som allra mest innan semestern.

För att möta ledigheten med en lugn känsla i kroppen behöver du se över helheten i tid. Psykologen och stressforskaren Niclas Almén tipsar om hur du gör, för att göra försommaren till en skön nerförsbacke istället.

niclas almén
Psykologen och stressforskaren Niclas AlménFoto: Eva Lindblad

Acceptans och balans!

Ett första viktigt steg är acceptans. Bara att landa i det kan lätta på stressen ganska mycket.

Annons

– Det går liksom inte att komma ifrån att man ibland blir överbelastad. Och då behöver man acceptera att vissa saker måste väljas bort. Man får välja mellan att vara överbelastad eller att prioritera bort.

Hur gör man för att prioritera klokt då? En vanlig fälla är att man bara väljer bort det som känns jobbigt eller långt borta. Och ju mer stressad man blir, desto mer benägen blir man att bara lösa det absolut mest akuta. Det är sällan hjälpsamt för att komma åt stressen på lång sikt, eftersom man ändå känner sig jagad av det som man vet kommer längre fram. Därför är det viktigt att ha balans, så att man inte prioriterar bort allt långsiktigt.

– Se till så det inte bara blir en prioritering som gör att det blir lättare idag, utan en prioritering som håller hela våren, tipsar Niclas.

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Gör en priolista

Få överblick och underlätta prioriteringsordningen genom att sätta dig en kväll och skriva upp allt som ska göras. Bara det i sig kan ge en känsla av kontroll som gör att det känns lite mer överkomligt. Rangordna punkterna: 1, 2 och 3, där ettorna är viktigast. Finns det något du redan nu kan plocka bort, som faktiskt inte behöver göras? Eller som kanske kan göras sen? Finns det saker som kan skalas ner, eller planeras om? Det behöver inte betyda att det görs sämre, ibland kan det faktiskt till och med underlätta för alla inblandade. Försök se saker och ting genom någon annans glasögon. Det kan ge perspektiv och nya infallsvinklar.

Annons

Gör sedan en tidsplan med ett jämt flöde och balans mellan andrum och uppgifter. Då kan du också bocka av efterhand och känna dig produktiv och nöjd med dig själv.

Niclas Almén rekommenderar också att man tänker högt, för att tydliggöra för sig själv att man aktivt tar kontroll över sina val och sin livssituation.

– Alla människor blir stressade om man inte upplever kontroll. Det kan faktiskt vara skönt att säga: ”Men vänta. Det där väljer jag bort nu för att det ska bli bättre för mig.”

Här kikar vi närmare på några av de vanligaste stressfällorna och ger specifika tips på hur du bäst tar dig an situationen.

9 steg till en harmonisk vår

Våga välja bort! Det är helt okej att du inte har energi eller tid till exakt allting. Vad är viktigt för dig?

Lista dina uppgifter, prioritera och gör en tidsplan. Överblick och avbockning ger kontroll.

Minimera tidstjuvarna.

Lägg ribban på en rimlig nivå.

Ta inte på dig saker som bara ger dig ännu mer stress.

Våga flagga om det blir för mycket, be om hjälp.

Ta ledigt en dag om du kan. Det ökar chansen att du är närvarande och njuter, istället för att slita ut dig.

Ta pauser! Njut i vardagen – ät lunch i solen, ta kvällsdopp.

Glöm inte att vi behöver vila även mellan roliga saker!

Annons

Glid in i kaklet som en vinnare på jobbet

För att jobba smart och hållbart re­kommenderar Niclas Almén att du redan under planeringsstadiet ser till att göra plats för återhämtning. Både genom inplanerade återhämtande aktiviteter, och genom att lämna tomma luckor som inte får fyllas med annat än saker som är återhämtande för just dig.

– Det är bra att man har en strategi innan man är där. Annars kommer du tendera att prioritera bort återhämtningen precis när du behöver den som mest. Planera till exempel in att träna på morgonen. Se till att du verkligen tar fika-pauser med kollegorna, och så vidare.

Ett annat sätt att få arbetet gjort utan att missa de viktiga pauserna är att jobba i fokuserade block utan att bli störd. Arbeta med en sak i taget och stäng av dina notiser under tiden. Ta sedan en kort paus där du rensar huvudet och fyller på med energi. Kanske en promenad i solen, en kopp kaffe på trappen eller pratstund med kollegorna. Det kommer göra dig mer effektiv i längden (och mer harmonisk i stunden).

Annons

Att ha någorlunda kontroll på situationen och veta att man inte kommer komma tillbaka till ett kaos är en av de viktigaste faktorerna för att kunna varva ner under semestern. Har du möjlighet att trappa ner någon vecka innan är det värdefullt

– Där ligger mycket ansvar på arbetsgivaren, men så gott du kan, ge dig själv lite nedvarvning och börja avrunda i tid, tipsar Niclas Almén.

kvinna doppar tårna från brygga
Unna dig en paus och njut av försommaren även om det är stressigt.

Skruva ner de ­sociala kraven

Vissa älskar att gå på sociala events och tycker maj är en toppenmånad, andra får kryp i kroppen av mycket mingel och småprat.

Detsamma gäller om man själv ska vara värd. För några ger det energi, för andra tar det energi.

Niclas Almén rekommenderar att fundera över värdet i tillfället, och inte så mycket över ”jag borde”. Det kan hjälpa dig att prioritera.

Annons

– Blir det för mycket borden förstör det din återhämtning. Då kan det vara värt att strunta i normerna. Gör du det istället för att du vet att det gör dig själv eller någon annan glad kan det vara värt att prioritera, även om det är mycket.

Är det däremot du själv som anordnar tillställningen är det svårt att skjuta ut sig. Många sätter dessutom höga krav på sig själva att leverera den ”perfekta” festen. Även här är det ribban och förmågan att prioritera som avgör hur din upplevelse blir. Ser du inte glädjen i att ordna fest, dra dig inte från att delegera. Och glöm inte – det kan fungera utmärkt att köpa färdigt, välja knytis eller köra en lekfull picknick vid stranden framför hemgjord buffé och långbord!

Niclas Almén rekommenderar att man föreställer sig sig själv som gammal och ser tillbaka på livet.

– Man vill vanligtvis inte minnas en människa som bara jagar en massa saker. Vad vill du skapa för bilder av dig själv?

kvinna i hängmatta vid ett picknickbord
Den perfekta festen är en fest som DU njuter av!

Sänk förväntningarna på semestern

Även om semesterplanering på många sätt kan vara en källa till glädje och pirr kan det också addera en del stress. Förväntningarna kan vara stora: på väder, glädje, upplevelser, avkoppling och saker som ska hinnas med. Familjer ska samsas och resor ska planeras. Upplagt för besvikelse på ett eller flera plan, med andra ord.

Annons

Att helt enkelt lägga ribban lågt är det bästa sättet för att känna dig nöjd och slippa bli besviken för att allt inte blev som du tänkt dig. Då kan du snarare bli positivt överraskad, flera gånger om, och komma tillbaka till jobbet med en mycket mer positiv känsla.

– Den kanske snabbaste vägen till lycka är att sänka förväntningarna och kraven, tipsar Niclas Almén.

Han rekommenderar också att titta i backspegeln och se hur har det varit tidigare år. Dra lärdomar av din egen historia.

Skippa alltså överplaneringen. Men, även om ribban sänks, återstår det ofta en del logistik. För vissa är själva planeringen i sig ett återhämtande moment. De älskar att planera, och mår som bäst under den processen. För andra blir det bara ytterligare en stressande uppgift. Gillar du inte att planera? Kanske finns det någon annan som tycker att det är jätteroligt och gärna vill styra? Överlåt det i sådana fall. (Om inte så behöver du såklart ta ditt ansvar!).

Annons