Dessa två saker skäms kvinnor – och män – mest över med sig själva

kvinna och man som ser ut att skämmas

Skuld är en känsla som kan uppstå när man har gjort, eller upplever att man gjort fel. Nära besläktat är skam – som snarare härstammar från en känsla att man ÄR fel, förklarar Tormod Huseby, specialist i psykiatri, för norska livsstilssajten kk.

Huseby har skrivit flera böcker om psykisk ohälsa, varav den senaste "Er du stolt av meg, pappa?" berör hur uppväxten påverkar utvecklandet av trygghet i sig själv och en god självkänsla. Något han menar utgör grunden för att stå emot överdrivna känslor av skuld och skam, ofta helt i onödan.

8 Enkla saker som boostar din självkänsla
0:57

Efter reklamen: 8 Enkla saker som boostar din självkänsla

(0:57)

Slå på ljud

Skam är ofta besläktade med samhällets normer

Förr förknippades skam ofta med att inte bete sig anständigt, eller förhålla sig till samhällets strikta normer. I modern tid finns fortfarande normer, men dessa handlar mer om att vara självständig. Att klara sig själv.

Psykologen: "Skam går vidare från generation till generation"

– Idealet i vår sociala kultur är att vara "human doing" och inte "human being". Man måste prestera, vilket återspeglas i sociala medier som blivit en skönhetsversion av våra egna liv. Vi överväldigas av "gilla" och av att visa hur framgångsrika vi är, säger Tormod Huseby i samma intervju med kk.

Detta skäms kvinnor mest över med sig själva

Eftersom normen för vad som, varit viktigt som man och som kvinna, åtminstone historiskt, skiljer sig åt – så tenderar också de områden som triggar skamkänslor vara olika mellan könen. Tormod Huseby hänvisar till amerikanska professorn Brené Brown, som forskat på området i nästan två decennier. Hon menar på kvinnor framförallt skäms för sitt utseende och sedan sin roll som mamma.

6 tabuproblem du knappt vågar tänka på – här är psykologens råd

– Oavsett hur en kvinna är som mamma riskerar hon frågor och kritik med åtföljande skamkänslor. Andra stora triggers hos kvinnor är att bli avvisade, vara impopulära eller känslan av att vara till besvär, säger Huseby och fortsätter:

Detta skäms män mest över med sig själva

– Det här hänger ihop med att kvinnor är mer måna om gemenskap och inte konkurrens, som män i högre grad är. På genusmarknaden är det känt att ungdomlighet och skönhet värderas högt hos kvinnor, medan det för män handlar mer om makt och status.

Så här kan du hantera skamkänslor – 5 tips

Enligt Brown är mäns största skamtrigger svaghet, något Huseby också känner igen och förklarar med hur vår könsrollfördelning sett ut historiskt.

Män ska traditionellt sett vara starka och den så kallade beskyddaren av kvinnor.

Vill du slippa skamkänslor? Läs vidare här för psykologen bästa tips.

Källa: kk.no
Foto: TT

Utvald läsning