Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Ökat tryck på Självmordslinjen under pandemin

08 okt, 2021 
Karin Schultz på Mind
Minds stödlinjer har tagit emot fler telefonsamtal under pandemin än tidigare år. Framför allt har Självmordslinjen haft ett ökat tryck.
Annons
Organisationen Mind: "Vi ser att kvinnor mår psykiskt sämre i alla åldrar"Brand logo
Organisationen Mind: "Vi ser att kvinnor mår psykiskt sämre i alla åldrar"

Självmordslinjen är en del av den ideella föreningen Mind som arbetar för att minska stigma och skam runt psykisk ohälsa.

– Vi på Mind ser att medmänskliga samtal hjälper. Ofta kan ett samtal göra jättestor skillnad, berättar Karin Schulz, Generalsekreterare på Mind.

Det är främst personer som mår dåligt som ringer till Självmordslinjen, men även oroliga anhöriga ringer för att prata. Självmordslinjen har öppet dygnet runt, alla dagar i veckan och det går att ringa eller chatta.

– Vårt uppdrag är att vi ska lyssna, det är det primära vi gör. Vi vill vara trygga och varma medmänniskor som finns där när det är väldigt jobbigt, säger volontären Åse Björk.

Fler samtal till Självmordslinjen

Åse Björk har tagit emot samtal sedan 2019. Volontärerna på Självmordslinjen är inte terapeuter, men har fått utbildning i att förebygga självmord. De har medmänskliga samtal och ska främst lyssna.

Annons

Under pandemin upplever Åse Björk att det varit fler samtal där personer känt en större hopplöshet.

– Den svåra ensamheten har ökat och jag märker en större hopplöshet i samtalen. Människor har velat söka sig till varandra men varit begränsade i sina hem. När vi försökt utforska var personer ska kunna göra för aktiviteter för att må bättre så är det mycket som inte varit möjligt, säger hon.

Generalsekreterare Karin Schulz berättar att de under pandemin fått ta emot fler samtal än tidigare på deras stödlinjer.

– Vi har haft ett ökat tryck på våra stödlinjer, framför allt på självmordslinjen under pandemin och det tänker vi handlar mycket om en känsla av ensamhet och att man inte har någonting meningsfullt att göra. Även mobbning och utsatthet har ökat under de här månaderna, säger hon.

Viktigt att våga prata

Minds uppdrag är att minska skam och stigma kring psykisk ohälsa och öka förutsättningarna för psykiskt välbefinnande.

Annons

– Om vi ska förändra synen på psykisk hälsa handlar det mycket om att minska skam och stigma. Det handlar om att skapa möjlighet till öppenhet. Att vi börjar prata om hur vi mår, inte bara när det går bra, utan även när det går dåligt. Att vi är mer mänskliga med varandra, säger Karin Schulz.

Misstänker man att någon i ens omgivning mår dåligt, ska man inte vara rädd att fråga hur personen mår.

– Det är aldrig farligt att fråga, det är snarare farligt att inte fråga, så det hoppas jag att alla gör, säger Karin Schulz.

Vad vill du säga till någon som mår dåligt?

– Sök hjälp för det finns hjälp att få. Mår man jättedåligt ska man kontakta vården för att få professionellt stöd. Till Självmordslinjen kan man vända sig om man behöver prata med någon om sina känslor och man kan vara anonym. Att våga prata om hur man känner är jättebra, säger Karin Schulz.

Självmordslinjen nås på telefonnummer 90 101 eller via chatten.

Vid akut läge ska man alltid ringa 112.

Vill du bli volontär på Självmordslinjen, läs mer här.

Foto: TT

Volontären Åse på Mind: ”Ibland vill man bara bli lyssnad på”Brand logo
Volontären Åse på Mind: ”Ibland vill man bara bli lyssnad på”
Annons