Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Tusse om ensamheten: ”Kommer någon ens bry sig om jag försvinner?”

07 okt, 2021 
AvLina Lund
Tusse har en blå skjorta på sig och tittar bort.
Tusse Chiza vann Idol 2019 och var Sveriges representant i Eurovision. Han har stått på scener inför en miljonpublik och har närmare 100 000 följare i sina sociala medier. Men för oss berättar Tusse att det finns andra perioder i hans liv, perioder som inte varit lika ljusa.
Annons
Tusse Chiza om ensamheten under uppväxtenBrand logo
Tusse Chiza om ensamheten under uppväxten

Tusse Chiza kom till Sverige som åttaåring. Under ett par år flyttade han runt mellan släkt och fosterfamiljer. Han gick i högstadiet och mådde ofta väldigt dåligt. Han visste inte om han hade en familj och han kände sig ensam, utan vänner.

– Det var den mörkaste perioden i mitt liv. Jag kände att jag inte hade någon att prata med och de mörkaste tankarna kom. ”Förtjänar jag att leva, kommer någon ens bry sig om jag försvinner”. I huvudet var svaret ”nej”, jag var på min lägsta punkt i livet, berättar Tusse Chiza.

Egentligen hade Tusse kompisar i skolan, men när de där tankarna tog fart började han distansera sig från sina vänner.

– Jag menar inte att mina vänner borde ha frågat mig hur jag mådde varje dag. Men jag önskar att någon hade övertygat mig att följa med på saker, att umgås med dem. Då hade jag tänkt på annat och inte haft tid att oroa mig. Så, ge inte upp så lätt på era kompisar, uppmanar Tusse.

Annons

Tusse tackar sin bonusmamma

Vändningen blev just det, att en person hörde av sig till Tusse gång, på gång. Det var Tusses numera bonusmamma. Han bodde inte med henne då, men hon frågade flera gånger om han ville komma dit och umgås med dem. Till en början tvekade Tusse, men till slut kom han fram till att det kanske var bra för honom att komma dit.

– Jag minns den kvällen när vi kollade på film. Det enda jag tänkte på var att jag nu var i ett rum där folk bryr sig om mig. Ja, man behöver själv kämpa och be om hjälp, men det kan vara svårt. Därför är det också viktigt att folk utifrån kan tänka sig att sträcka ut sin hand.

Förutom att sträcka ut en hand så tror Tusse att det är viktigt att vi vågar prata om hur vi mår, på riktigt.

– Jag minns när jag var i Uganda. När någon frågade hur man mådde, ja, då kunde man sitta i tio minuter och prata om det. I Sverige är det mer – ”Hur mår du? Bra. Hur mår du? Bra”. Om någon frågar hur personen mår, ta inte bara ”bra” som ett svar, utan stanna till. Om du tar dig tiden att fråga, ska du också ha tiden till att lyssna.

Tusse ler och tittar in i kameran.
Tusse har nu flyttat till Stockholm för att satsa på karriären.

Aktuell med nya singeln Grow

Tusse är åter igen aktuell med ny musik där han också har varit med och skrivit låten Grow. Han har tagit inspiration från sitt eget liv, om att våga vara sig själv.

Annons

– Det här är en kamplåt som jag skrev till mig själv när jag hade det svårt. Det handlar om att få vara den man är och trivas med det, andra får bara acceptera det. Gör de inte det, så skit i det.

En av textraderna i låten är ”We will rise and tell our story”. Men hur ska man våga att berätta sin story, även om den är tung?

– Min allra bästa kompis vågade prata med mig om sina djupaste tankar för första gången igår. Vi har känt varandra i fyra år. Du behöver inte börja med det tyngsta. Börja med hur du mår just nu och ta det därifrån. Då bygger man upp en tillit till varandra och man vet att man inte är ensam. Och jag tror att om man känner att man inte är ensam, då klarar man allt.

Annons