Semesterbilder i sociala medier – vänd avundsjukan till självinsikt

Kvinna som känner ångest när hon scrollar i sociala medier.

Om det är någon gång sociala medier svämmar över av härliga bilder så är det på sommaren då många har semester. Det är ju egentligen inte så konstigt att man vill visa upp alla härligheter då man ofta har sett fram emot ledigheten i ett helt år.

Men för betraktaren är det inte alltid helt oproblematiskt att titta på alla de här underbara bilderna. Kanske har vi själva inte semester eller så börjar vi jämföra och tycker inte att vi har en lika bra semester, vad nu det skulle vara.

– Det är mänskligt att vilja tillhöra. Men också att vara glad för de vännerna som njuter. Känslorna kan vara blandade. Det är lätt att tänka att alla andra är och gör mer än mig eftersom vi vill duga och vara värda kärlek, säger beteendevetaren Nina Jansdotter i TV4 Nyhetsmorgon.

Se också: Därför följer vi personer vi stör oss på i sociala medier

Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier
1:37

Efter reklamen: Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier

(1:37)

Slå på ljud

Därför mår vi dåligt av semesterbilder i sociala medier

I alla tider har vi människor jämfört oss med varandra, det är som sagt mänskligt. Problemet med sociala medier, enligt Nina Jansdotter, är att vi där blir bombarderade med möjliga jämförelser. Förr i tiden jämförde vi oss med personer som grannar, klasskompisar och släktingar, men nu har fältet breddats.

– Det är så himla mycket i sociala medier så att hjärnan blir överhettad av allt vi ser och alla tusentals människor vi kan möta i sociala medier. Nu är det ett totalt massivt flöde dygnet runt, säger hon i programmet.

På sikt kan den här avundsjukan och ångesten leda till att du inte njuter av din egen semester som du själv har valt därför att du inbillar dig att den borde ha planerats annorlunda.

Forskare föreslår sociala medier-detox som vårdalternativ vid psykisk ohälsa

Så kan avundsjuka på bilderna leda till självinsikt

Om du funderar kring dina tankar när du skrollar i sociala medier och försöker förstå grunden till dem så kan du lära dig massor om dig själv. Vad grundar sig avundsjukan på och är du inte egentligen nöjd som det är?

Du kan alltså få en förståelse för vilka saker som egentligen bara triggar dig så att du kan undvika dem. Men du kan också få en förståelse för vad du faktiskt blir sporrad och peppad av, och som därmed kanske ger en bra avundsjuka.

Hur lyckliga är egentligen par som skryter i sociala medier?

Hantera sociala medier ångesten – 5 tips

Om du har en period där du känner dig låg och inte mår bra av sociala medier så kan det vara fördelaktigt att minska på konsumtionen och din medverkan. Att sluta helt kan vara lite väl drastiskt då många inte klarar det, enligt Nina Jansdotter. Här följer fler av hennes tips för att hantera ångesten:

  • Bli mer medveten om dina tankar
  • Prata med andra om hur du mår
  • Variera ditt flöde
  • Dela själv med dig av det vardagliga för att öka autenticiteten och känna att det är lika okej

Lyckoexperten: Så hanterar du sociala medier för att må som bäst

Källa: TV4 Nyhetsmorgon

Foto: TT

Utvald läsning