RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Hur lyckliga är egentligen par som skryter i sociala medier?

17 dec, 2021 
Ett lyckligt par som tar en selfie

Har du bekanta eller vänner som älskar att posta parbilder över hur fantastiskt deras liv tillsammans är? Kanske ser de ut som det perfekta paret? Men är det verkligen så ? Forskning visar att par som delar med sig extra mycket av härliga relationsbilder kanske i själva verket har en hel del att jobba på.

Annons
10 kändisars make-up fria selfiesBrand logo
10 kändisars make-up fria selfies

Är du i en parrelation där du och din partner hela tiden delar med er av allting ni gör i sociala medier? Ni ler extra stort på bilderna för att visa hur lyckliga ni är tillsammans. Snyggar till ljussättningen i bilden och väljer bakgrund med omsorg. Allt för att upprätthålla bilden av er som det perfekta paret.

Vi är nog många som känner igen oss i beskrivningen. Helt eller delvis. Men vilka orsaker ligger egentligen bakom och kan det i själva verket vara ett tecken på att något faktiskt inte riktigt stämmer?

Kan tyda på otrygghet i relationen

En studie som är publicerad i Personality and Social Psychology visar att par som har en väldigt hög ”relations-synlighet” och postar frekvent i sociala medier kan göra det som ett sätt för att dölja osäkerhet i relationen.

Annons

Familjeterapeuten Jennifer Chappell Marsh har för huffpost.com förklarat att när människor känner sig mer osäkra på sin partners känslor, så har dom en tendens att göra deras äktenskap mer synligt. Att man helt enkelt i sin relation med sin partner blir mer noggrann med hur man porträtteras inför andra. Lajksen i sociala medier ger då den bekräftelsen som man kanske saknar i relationen. Man väljer helt enkelt att se sin relation med ett utifrån-perspektiv.

Det som kan hända då är att den partnern som inte postar i sociala medier börjar att klaga. Kanske inte för att den egentligen är störd av själva publiceringen. Utan mer för att partnern helt enkelt väljer att prioritera bort stunden och fokuserar på bekräftelsen i sociala medier.

Sociala medier visar inte hela verkligheten

Jennifer Chappell Marsh menar att sociala medier kan skada relationen om man väljer bort bekräftelsen från ens partner och istället söker dopamin-kickar från den yttre bekräftelsen. Hon vill även poängtera att det inte går att veta varför par delar med sig av sin relation, men att livet ofta ser bättre ut på Instagram än vad det egentligen är. På sociala medier får vi inte se hela verkligheten och bilden är ofta förskönad.

Foto:TT

Källa: huffpost.com

Annons