Sarkasm kan göra dig till en mer kreativ person

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den sarkastiske typen finns på i princip alla arbetsplatser. Den där personen som sitter i ett hörn på mötet och säger ”bra jobbat av alla” men himlar med ögonen så man förstår att hen menar ”dåligt jobbat av alla”. Alltså den som är ironisk men på ett elakt sätt – något som inte sällan hänger ihop med att hen tycker att hen är ”så himla bra på allt”.

Men bli inte totalförvånad om det är just den personen som kniper det fina jobbet framför din näsa. Bli inte heller förvånad om det är hen som kommer på den bästa idén till den obligatoriska gruppövningen. Enligt en studie är det faktiskt så att sarkasm på arbetsplatsen gör en till en mer kreativ person, skriver Wall Street Journal.

Läs också: Är du ett geni? 9 tecken på hög intelligens

Det är forskare vid bland annat Harvard, Columbia som testat sarkasm genom att skapa typiska sarkasmer i övervakade diskussioner. I en studie fick personer säga något sarkastiskt och något uppriktigt, höra en kommentar som var sarkastisk eller uppriktig eller ha en ”vanlig” konversation. I en annan studie ombads personer minnas en gång när de hört något sarkastiskt, uppriktigt och neutralt, och i en tredje studie skulle folk föreställa sig en sarkastisk, uppriktig och neutral punchline på ett skämt. Därefter fick de göra en övning i kreativitet – och alla som upplevt sarkasm var bäst.

Läs också: Bli en bättre vän, partner och kollega – 7 sociala tips

Enligt forskare är kopplingen mellan sarkasmer och kreativitet att man behöver tänka abstrakt och tänka mer överhuvudtaget när man ska säga något sarkastiskt än annars. Det samma gäller om man får höra en sarkasm, men bara om man har ett förtroende för den som säger sarkasmen. Annars kan det bli konflikt, skriver Esquire.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: