Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Sarkasm kan göra dig till en mer kreativ person

13 okt, 2017 
Att vara sarkastisk gör dig till en mer kreativ tänkare, har forskare kommit fram till.
Annons

Den sarkastiske typen finns på i princip alla arbetsplatser. Den där personen som sitter i ett hörn på mötet och säger ”bra jobbat av alla” men himlar med ögonen så man förstår att hen menar ”dåligt jobbat av alla”. Alltså den som är ironisk men på ett elakt sätt – något som inte sällan hänger ihop med att hen tycker att hen är ”så himla bra på allt”.

Men bli inte totalförvånad om det är just den personen som kniper det fina jobbet framför din näsa. Bli inte heller förvånad om det är hen som kommer på den bästa idén till den obligatoriska gruppövningen. Enligt en studie är det faktiskt så att sarkasm på arbetsplatsen gör en till en mer kreativ person, skriver Wall Street Journal.

Läs också: Är du ett geni? 9 tecken på hög intelligens

Det är forskare vid bland annat Harvard, Columbia som testat sarkasm genom att skapa typiska sarkasmer i övervakade diskussioner. I en studie fick personer säga något sarkastiskt och något uppriktigt, höra en kommentar som var sarkastisk eller uppriktig eller ha en ”vanlig” konversation. I en annan studie ombads personer minnas en gång när de hört något sarkastiskt, uppriktigt och neutralt, och i en tredje studie skulle folk föreställa sig en sarkastisk, uppriktig och neutral punchline på ett skämt. Därefter fick de göra en övning i kreativitet – och alla som upplevt sarkasm var bäst.

Läs också: Bli en bättre vän, partner och kollega – 7 sociala tips

Enligt forskare är kopplingen mellan sarkasmer och kreativitet att man behöver tänka abstrakt och tänka mer överhuvudtaget när man ska säga något sarkastiskt än annars. Det samma gäller om man får höra en sarkasm, men bara om man har ett förtroende för den som säger sarkasmen. Annars kan det bli konflikt, skriver Esquire.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons