Lyckoforskaren: Livsvalen svenskarna ångrar mest

Splitbild en kvinna som ångrar sig och Micael Dahlen

Micael Dahlen har gjort en egen undersökning med frågeställningen: ”Vad ångrar du mest i livet så här långt?”, som ekonomiprofessorn skriver om i SvD.

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
0:55

Efter reklamen: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

(0:55)

Slå på ljud

Av de 1000 personer i åldrarna 18-79 år som deltog kunde Dahlen konstatera att många i stället ångrade saker de inte gjort – men också saker man ångrat som varit pinsamma, tabbar man begått, illa fattade beslut och förhastade köp. Här är topp fem saker som svenskar ångrar mest i livet.

Lyckoforskaren: Så kan en "bucket list" ge ditt liv djupare mening

Sakerna svenskarna ångrar mest att de inte gjort i livet

Olika relationer

Något som toppade undersökningen med hela 24 procent var temat relationer: Relationer man inte prioriterat, vågat satsa på – eller bryta upp från. Det kan också vara att man ångrat att man aldrig bildade familj, eller att man inte tillbringat mer tid med familj och vänner och berättat för dem hur mycket de betyder.

Riktning i livet

Vägval i livet hamnade näst högst upp på listan över saker man ångrat. Här handlar det om yrken man aldrig satsade på, utbildningen som uteblev, att man inte sadlade om till det där drömjobbet, flyttade eller provade på nya saker i livet.

Hobbys och upplevelser

På tredje placering kommer intressen och andra saker man inte provat på eller upplevt, exempelvis som att lära sig nya kunskap och utforska ytterligare vad livet har att erbjuda.

Värnat om hälsan

Sedan följer hälsorelaterade saker man ångrar att man inte tagit tag i; att man inte tagit hand om sig själv bättre eller sett över sin hälsa mer. Att man inte uppsökt hjälp i tid för kroppsliga eller psykiska besvär.

Stått upp för sig själv

På femte plats av saker människor ångrar mest att de inte gjort kommer att stå upp för sig själv. Många ångrar att de blivit trampande på och inte rutit ifrån ordentligt när de blivit orättvist behandlade, och att de inte har uttryckt sina känslor kring det. Det är också många som ångrar att de inte har vågat ta plats och vara sig själva.

Micael Dahlen: Här är frågan om döden du ska ställa dig varje dag

Det ångrar männen och kvinnorna mest

Det Micael Dahlen kan se på resultaten är att männen mest ångrade vägvalen och saker som de inte gjort i livet, medan en stor del av kvinnorna ångrade att de inte stått upp mer för sig själva.

Dahlen passar också på att skickar med några peppande visdomsord om att våga kasta sig ut: ”Lärdomen? When in doubt – gör det”, skriver lyckoforskaren i sin text i SvD.

Lyckoforskaren Micael Dahlén: Så hittar du meningen med livet

Utvald läsning