Micael Dahlen: Här är frågan om döden du ska ställa dig varje dag

14 jan, 2021 
Micael Dahlen om döden och meningen med livet
Att tänka på döden kan göra livet mer värdefullt, säger professor Micael Dahlen som tycker att du ska ställa dig den här viktiga frågan varje dag.
Annons
10 saker som gör oss lyckliga
10 saker som gör oss lyckliga

Vad är egentligen meningen med livet? (Vi ska ju trots allt ändå alla dö en dag …) Det här är en fråga som professorn och lyckoforskaren Micael Dahlen har djupdykt i och skrivit en bok om, En liten bok om meningen med livet.

Micael Dahlen: Döden gör livet mer värdefullt

I boken skriver han att vi ska tänka mer på döden. Och då undrar man ju varför?

– För att vi inte ska ta livet för givet. Döden gör livet mer påtagligt och värdefullt och påminner oss om att leva, verkligen leva, här och nu, säger Micael Dahlen.

"Fråga dig själv – vilken dag är det idag?"

Lättare sagt än gjort kanske? Döden är ju sällan upplyftande att tänka på, och något som många aktivt undviker att fundera över. Hur börjar man?

– En dag ska vi alla dö, alla andra dagar ska vi det inte. Vilken dag är det idag? Ställ dig den frågan, lever jag idag? Den räcker faktiskt långt, upptäckte jag när jag bad folk göra just det. De kände sig mer levande och tyckte dagen blev lite mer meningsfull. Eller så kan du snabbt gå förbi en begravningsbyrå, som en lite rolig tysk studie visade gav ungefär samma effekt.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Måste vi känna mening med livet?

Men måste vi känna en mening med livet då? Vad skulle hända om vi slutade fundera på om det fanns mening med livet?

– Nej, vi måste inte känna mening med livet. Men det underlättar. Det gör det lättare att ta sig ur sängen på morgonen, att härda ut när allt känns ovisst och svårt. Utan mening med livet skulle vi leva kortare (i alla fall i genomsnitt), ta sämre hand om oss själva och varandra, fatta värre beslut och äta färre morötter. Allt det där och mycket mer finns det forskning på, svarar Micael Dahlen.

lycklig kvinna funderar över meningen med livet
Vad är viktigast – att vara lycklig eller att känna mening med livet?

Vad är viktigast – att känna lycka eller mening?

En liten bok om meningen med livet är en fortsättning på boken En liten bok om lycka som Micael Dahlen skrivit tidigare. Men vad är då egentligen viktigast. Att känna mening eller att känna lycka?

Annons

– Väl nog måste vi ju inte välja och det bästa är ju att känna både lycka och mening. Men om jag vore tvungen skulle jag välja mening. Lycka känns härligare men är också förgängligare och kan kännas stressande. Mening finns där som en trygghet i både vått och torrt och finns där när vi behöver den som mest.

Du kan hitta mening med livet genom att ställa frågor

Om man funderar på meningen med livet och vill börja känna mer av det tycker Micael Dahlen att ett allra första steg kan vara att vara mer nyfiken.

– Ställ frågor som "Kan det vara så att …?" och "Vad händer om jag …?". Med de frågorna går det att hitta mening på både väntade och högst oväntade ställen.

Själv blev han förvånad över hur många olika saker vi faktiskt kan göra varje dag för att känna lite mer mening med livet.

– Och att det fortfarande fanns så många obesvarade frågor, vilket jag älskar, för då kunde jag göra egna undersökningar och experiment att fylla på med.

kvinna tillbringar tid i naturen för att hitta mening med livet
Att tillbringa mer tid i naturen kan också vara ett sätt att känna mer mening med livet.

3 saker du kan göra för att känna mer mening i livet

Förutom att tänka mer på döden så tar Micael upp fler olika exempel på saker vi kan göra för att känna mer mening i boken. Här är tre exempel hämtade därifrån:

  1. Templa: Uttrycket kommer från "din kropp är ditt tempel" och innebär egentligen att ta hand om sig själv och sin hälsa. Att sköta om sitt tempel på bästa sätt med mat, träning och omvårdnad.
  2. Hitta på: Fyll livet med egna tankar om mening, även om du bara hittar på. Att hitta mening med små saker kan ge ett mer meningsfullt liv i stort.
  3. Gilla läget: Kan du inte påverka läget så gilla det bara. Vårt behov av att känna mening är så starkt att det kan kännas väldigt, väldigt jobbigt att inte göra det. Så tänk att det finns en mening med allt som händer, om det känns bättre.

Foto: TT

Annons