Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så släpper du din oro – och blir lyckligare!

05 nov, 2015 
Många gånger är det vi själva som står i vägen för vår lycka. Här är tipsen som hjälper dig släppa kontrollen och njuta mer av livet.
Annons

”Jag vågar inte känna mig helt glad och nöjd, för då är jag rädd att något hemskt ska hända.” Känner du igen tanken? Den är inte alls ovanlig.

Maria Helander, terapeut på egna företaget Kreativ Dialog i Stockholm, stöter ofta på klienter som har svårt att tillåta sig själva att må bra.

– För många är det lite läskigt att känna sig lycklig, det är en vidskeplighet som funnits med länge. Det sitter i vår kultur att vi inte får tro för gott om något, för då kommer något eländigt att hända. Nästan som att man inte förtjänar att må bra.

Även om vi inte längre tror att Gud bannar den som ”förhäver” sig – så ligger ändå känslan alldeles om hörnet: Att vi ska straffas på något sätt om vågar njuta fullt ut – av att vi är friska, har det trivsamt eller gjort något bra.

Ett annat sätt att stå i vägen för sin lycka är att alltid försöka förbereda sig på att det värsta ska hända, det klassiska katastroftänket: ”Jag kommer inte att få det där jobbet jag sökt” eller ”Nu svarar inte maken i telefonen, något hemskt måste ha hänt”.

Annons

Det menar Maria Helander beror på en rädsla att misslyckas och visa sig sårbar.

– Genom att förbereda sig på det värsta tror man att man kommer att kunna hantera motgångar lättare. Dessutom föreställer man sig att misslyckandet inte blir lika stort om man redan berättat för alla att just det kommer hända. Det har också med kontrollbehov att göra, att man försöker kontrollera saker man egentligen inte kan styra över genom att ligga steget före.

Att få en magkänsla, en föraning, om att något hemskt ska hända är ytterligare ett exempel på den moderna skrocken: att ens barn ska skada sig på ridlägret, att ens plan ska störta… Men vi kan inte se in i framtiden!

Alla tankar och känslor utgår från sådant vi redan vet och har upplevt. Det enda som händer är att du gör dig själv orolig och stressad – och kanske till och med låter bli att göra vissa saker.

Inom psykologin brukar man prata om ”The upper limit problem”, som är en gräns för hur mycket lycka och framgång vi tillåter oss själva att uppleva. När gränsen är passerad börjar man sabotera för sig själv, helt omedvetet.

Annons

– Det kan till exempel vara personer som är framgångsrika i jobbet men alltid hamnar i dåliga relationer. Eller att man alltid letar efter fel. En klassiker är när man gjort något bra på jobbet, och i stället för att njuta av framgången börjar fundera över vad man hade kunnat göra bättre. Och vips så är glädjen som bortblåst. Det är ett symtom på att man inte tillåter sig själv att lyckas, säger Maria Helander.

Hon har själv varit fast i liknande tankemönster.

– För några år sedan var jag lite rädd för lyckan. Jag minns när jag var så där uppslukande nyförälskad i min sambo. Jag låg i hans famn och kände mig rädd. ”Vi är alldeles för lyckliga”, minns jag att jag sa till honom. ”Snart kommer något hemskt att hända, för så här lycklig får man inte vara.”

Just då tänkte hon inte på hur hon stängde ute sin lycka, utan märkte det först några år senare när hon läste igenom gamla dagböcker.

– Trots att jag hade framgång både i jobbet och privat fokuserade jag alltid på det negativa när jag skrev dagbok. Inte på ett enda ställe stod det något om hur bra jag hade det. Jag kunde inte luta mig tillbaka och njuta. Det var ledsamt att inse.

Annons

Hon bestämde sig för att försöka bli mer positiv – och började med att uppmärksamma sina negativa tankar. I vilka samband uppstod de? Fanns det någon gemensam nämnare?

– Jag upptäckte att stress var något som jag omedvetet använde för att sticka hål på mina egna framgångar. Om jag hade fullt upp på jobbet blev jag stressad och olycklig över att ha så mycket att göra. Och om jag inte hade några uppdrag blev jag i stället orolig över hur jag skulle få ekonomin att gå ihop. Jag prioriterade inte mitt eget välbefinnande.

Hon började skapa sig stunder av medveten närvaro, mindfulness, för att lära sig att njuta av tillvaron. Hon försökte även undvika tankar som ”vad stressad jag är” eller ”så jobbigt det är just nu”.

– Om jag visste att jag hade många saker att göra en dag sa jag till mig själv hur lyckligt lottad jag var som hade ett sådant roligt jobb. Och när jag kände mig riktigt glad, och märkte att det började bli lite läskigt, försökte jag stanna kvar och vänta ut rädslan. Det handlade om att våga utmana mina tankar.

Annons

Hennes nya tankesätt gav effekt.

– Plötsligt blev jag mycket mer optimistisk. Det är verkligen stor skillnad i livskvalitet när man vågar tillåta sig att vara lycklig. Naturligtvis finns det plats för sorger också, men det är lättare att hantera sorg om man även kan se ljusglimtarna i tillvaron.

Testa dig själv: Är din oro normal eller inte?

 

3 handfasta tips för mer lycka

* När oron för att du är för lycklig kommer, fokusera på att det bara är en känsla – inget annat. Var tydlig mot dig själv att det inte finns någon världsordning som pytsar in olycka efter lycka! Låt oron bara finnas där, efter ett tag försvinner den.

* Fokusera mer på här och nu och mindre på framtiden. Är allt bra nu? Tillåt dig att känna tacksamhet över det – och tillit. Ju mer vi tränar oss på att uppmärksamma allt som är bra, desto större plats får det i våra tankar. Och det gör det lättare att hantera svårigheter – inte att ständigt förvänta sig katastrofer.

Annons

* Gör ett experiment: Tillåt dig att bli riktigt stolt över dig själv, en egenskap du har eller något du gjort. Vila i det. Och märk att inget syndafall drabbar dig. Det enda som händer är att du känner dig glad, och tycker om dig själv. Allt är precis som det ska vara, det finns inget förmätet med att känna ödmjukhet och värme gentemot sig själv och allt man har.

AV: Anna Sundesten & Anna Carsall

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Spring ifrån höstdeppet! Så bra är träning mot depression

Att träna kroppen är bra för humöret!

Känner du dig nedstämd? Då är det viktigare än någonsin att motionera! Träning hjälper nämligen kroppen att göra sig av med ett protein kopplat till depressioner.

Läs mer: Spring ifrån höstdeppet! Så bra är träning mot depression

 

Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

Starka känslor och mycket tankar utmärker den högkänsliga personen.

Misstänker du att du är en ”highly sensitive person”? Gör det här testet och få en siffra på hur känslig du är!

Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

 

”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

Signaturen

En MåBra-läsare drabbas av stark oro varje gång livet lugnar ner sig efter stressiga perioder. Livscoachen Karin Isberg kommer med råd.

Läs mer: ”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

Annons