Stressad över renoveringen? Här är 5 tips som gör dig lugnare

En kvinna som är stressad över en renovering

Att renovera kan vara väldigt roligt och något som många drömmer om att få göra. Kanske vill du att ditt hem ska bli mer funktionellt eller så vill du att hemmet ska bli mer trivsamt? Det finns många anledningar till att man renoverar.

Men även om ett renoveringsprojekt ska vara lustfyllt så är det inte ovanligt att känna stress, oro och frustration. För plötsligt sitter du där med väldigt mycket jobb och beslut som ska fattas – och något som du egentligen tycker är kul känns bara stressande.

Se också: 5 frågor att ställa dig själv som minskar din stress

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
1:08

Efter reklamen: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

(1:08)

Slå på ljud

Renoveringar kan kännas överväldigande

Anita Yokota är inredningsdesigner och terapeut och för Realsimple.com berättar hon att renoveringar absolut kan bli överväldigande.

– Det finns många beslut att fatta, stora utgifter att förbereda sig för, och det händer inte över en natt, säger hon och fortsätter:

– Det kommer troligtvis att finnas känslor av osäkerhet och otålighet.

Anita Yokota och inredningsarkitekten Jill Croka har delat med sig av sina bästa tips till sajten.

5 tips på hur du hanterar renoveringsstress

1. Fokusera på kommunikationen

I ett renoveringsprojekt är det viktigt att alla i hemmet är överens om hur mycket tid och pengar som ska läggas ner på projektet. Prata med din partner eller familj om vad de vill ha ut av renoveringen så att ni tillsammans har en gemensam vision och mål.

Tar du hjälp av hantverkare så är kommunikationen också viktig. Prata med dem och se till att de uppdaterar dig kontinuerligt så att det inte blir några onödiga missförstånd.

2. Försök att acceptera att allt inte alltid går enligt planerna

Ibland under en renovering kan det uppstå saker och situationer som är svåra att förutse. Det kan exempelvis handla om förseningar i leveranser. Det är saker som ligger utanför din kontroll. Försök att acceptera motgångarna och arbeta med vad du kan påverka istället. Finns det något annat du kan göra under tiden? Går det att fokusera på ett annat område så att projektet ändå kan komma framåt?

3. Ta raster

Det kanske känns som att hela livet kretsar kring renoveringen när du är mitt upp i den. Men försök att ta raster, även tankemässigt. Du behöver inte lägga dygnets alla timmar på att renovera eller tänka på den.

– Att ta pauser under hela renoveringsprocessen är viktigt, säger Anita Yokota. Hennes råd är att då och då koppla ifrån tankarna från renoveringen och leva som vanligt.

Soraya Lavasani visar upp nya huset för första gången

4. Prioritera dig själv

Om du börjar känna renoverings-stress. Ta hand om dig själv och gör saker som får dig att må bra. Det kan handla om att träna, äta bra eller att vila. Om man har mycket att göra prioriterar man ofta bort sig själv, men glöm inte att lyssna till dina egna behov också.

5. Om det går – undvik att bo i hemmet

Om du håller på med en större renovering som orsakar buller är det att föredra att inte bo i hemmet under tiden. Den här lösningen kan vara svår att genomföra på grund av ekonomi eller logistik. Men om du har möjlighet att hyra ett annat ställe under tiden kan det underlätta.

Källa: Realsimple.com

Foto: TT

Utvald läsning