Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromFråga psykologenHögkänslighetHantera känslorADHD

Härskartekniker bland vänner – så ger du svar på tal

11 sep, 2022 
Elaine Eksvärd och kompisgäng som fikar
Retoriska fulspel förekommer i alla sociala sammanhang – även i vänskapsrelationer. Trots att de ofta är de omedvetna kan de påverka ditt mående rejält, och ibland förstöra relationen i onödan. Här ger Elaine Eksvärd sina bästa tips på hur man bemöter härskartekniker i privatlivet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Människan har ägnat sig åt härskartekniker i alla tider – men när Elaine Eksvärd 2008 släppte boken Härskarteknik, som idag sålt i en kvarts miljon exemplar, så blev det en snackis. Plötsligt fick man upp ögonen för även subtila härskartekniker och hur de faktiskt får oss att må.

Förhoppningsvis har du inte vänner som ägnar sig åt riktigt fula härskartekniker, men det viktigt att komma ihåg att härskartekniker kan vara både subtila – och ofta är omedvetna. Dessutom är det faktiskt så att vi alla tar rollen som härskare då och då. Det gör det inte mindre obehagligt, men är en bra insikt om hur ofta vi faktiskt hamnar i den här maktobalansen, påminner Elaine Eksvärd när vi pratar om det. Mem varför hamnar man där överhuvudtaget?

– En person med dålig självkänsla som inte kan skilja sak från person är nog mer benägen att omedvetet ta till härskartekniker, exempelvis martyrmetoden, förklarar Elaine.

Annons

Ett annat vanligt exempel är projiceringsmetoden, att man alltid tar feedback som en attack och går till motangrepp, vilket alltså också är en form av härskarteknik.

Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd är en av våra mest välkända retoriker.

Här ger Elaine tre exempel på trista fenomen att hantera bland vänner – och hur du kan bemöta dem.

Sista minuter-dumpningar

Efter pandemin då det varit få fester har vi tappat vett och etikett och många tackar plötsligt nej samma dag som festen går av stapeln.

Retoriskt fulknep: Knapphetsprincipen, man utnyttjar den lilla tid som finns för att klämma in ett negativt besked, så pass kort tid att personen i fråga inte hinner ge sin reaktion.

Tips på hantering: Berätta att du förstår att det är svårt att tacka nej till en fest trots att man ibland inte vet i tid om man kommer kunna gå. Men för värden vill man inte få några negativa besked på samma dag, utan bara se fram emot festen.

Annons

Vänskapsdiskrepans

Pandemin har gjort att en del av våra relationer ändrats och vi ser med nya ögon på vilka som är nära vänner och vilka som bekanta. Det kan skapa en del osäkerhet och debatter om vad är att vara en riktig vän.

Retoriskt fulknep: Göra anspråk på tolkningsföreträde av vad en vän är.

Tips på motstrategi: Ibland kan det vara bra att betrakta istället för att bråka. Acceptera att ni har olika syn på vad det är vara vänner. Vänskap är som vilken relation som helst. Ibland varar det för livet, ibland är man vänner under en period, sedan tar det slut. Och alla har olika förutsättningar för att vara vänner beroende på vart man är i livet.

Video: 5 härskartekniker att se upp för

5 härskartekniker att se upp förBrand logo
5 härskartekniker att se upp för

”Vänsplaining”

Pandemin har också fått många av oss att förändras en hel del, så pass att det till och med finns ett uttryck för det: postpandemi-personlighet. Ibland känns en träff med en gammal kompis som att fastna i en social tvångsdräkt då man inte känner sig som den man brukade vara med samma vän.

Annons

Jobbigt fenomen: Social tvångsdräkt.

Tips på motstrategi: Har man varit vänner länge, kanske ända sedan man var barn eller tonåringar får man inte glömma att uppdatera sina vänner på vem man har blivit och vad som är viktigt för en nu. Anklaga inte varandra för att vara hycklare, vi förändras med livet.

Vanliga härskartekniker bland vänner:

Projiceringsmetoden

Personer som inte tar kritik sakligt utan tar det personligt och skyller på dig.

Martyrmetoden

Personer som inte tar kritik sakligt utan tar det personligt och tycker synd om sig själva.

Tystnadsmetoden

Vänner som istället för att berätta att de är besvikna väljer att bestraffa dig med tystnad.

Foto: TT

Annons