Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Är ditt barn psykopat? – 5 drag att hålla koll på

22 apr, 2021 
AvMåBra Redaktionen
barn som visar drag av psykopati
Det finns några drag eller tendenser på psykopati som barn kan visa redan som två-åringar, visar studier. Här är fem tecken man kan vara uppmärksam på, för att kunna stötta sitt barn i tid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

Kanske har du också en bild av att psykopater som unga är mobbare, misshandlar djur eller är smått kriminella – kanske tar saker utan att fråga till exempel. Det här är en bild som inte sällan målas upp.

Man säger kanske ”det kunde man ju tänka sig” när vuxna som betett sig så som barn sedan visar sig vara antisociala eller ha psykopatiska drag.

Men det finns andra drag kopplat till psykopati som man kan vara uppmärksam på hos barn, om man vill hjälpa dem få bättre förutsättningar som vuxna.

För det kan gå att hjälpa barn förändra sitt beteende innan de blir vuxna. Teorier säger att människor kan förändras om de får rätt förutsättningar, och att vi egentligen inte har riktigt tydliga personlighetsdrag förrän vi är närmare 30 år.

Annons

Man kan se tecken på psykopati i två-årsåldern

Forskning säger att man kan se tidiga tecken på psykopati hos barn redan när de är två år. Men först – låt oss reda ut vad som menas med psykopati. Enligt professor Susan Krauss Withbourne och Psychology Today så brukar man prata om en tvåfaktormodell.

Faktor 1: Ytlighet, visa en charmig fasad, manipulering och brist på empati.

Faktor 2: Oförmåga att visa ånger och beteenden som associeras med att vara asocial, impulsiv och ägna sig åt brottslighet.

Barn med psykopatiska drag har lämnat sitt gossedjur på en gunga

Drag man ser på hos barn, för att upptäcka psykopati

Professorn menar att man ofta kan se de här faktorerna redan i barndomen. Man har studerat barn och då främst tittat på tendenser att sakna känslor för andra samt att ljuga. Det här har man tittat på:

Annons
  1. Barnet verkar inte känna skuld efter att ha uppfört sig fel.
  2. Bestraffningar förändrar inte barnets beteende.
  3. Barnet är själviskt och delar inte med sig.
  4. Barnet ljuger ofta.
  5. Barnet är lömskt och försöker slingra sig.

På de barn som den här typen av beteenden stämde in bra på när de var i två-årsåldern var risken stor för att barnen fick beteendeproblem senare i livet.

Barnen kunde till exempel ofta hamna i slagsmål, förstöra leksaker och andra föremål och ha hetsigt humör.

Det går att hjälpa barn, att förändra utvecklingen

Susan Krauss menar att man genom att identifiera psykopatiska personlighetsdrag tidigt i barnens liv kan hjälpa dem och förändra utvecklingen framåt. Så att barnen kan utvecklas till att bli mer positiva, sociala och kunna relatera till andra.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons