Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om i sommar

03 jul, 2022 
Nina Nyström och par i solnedgång
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om lycka, digital detox, snälltolkning och hundhäng!
Annons

Vad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

9 tips för en lyckad relation i sommarBrand logo
9 tips för en lyckad relation i sommar

Logga ut – och bli mer attraktiv

Ny forskning visar att mindre tid på sociala medier faktiskt kan göra dig mer attraktiv. Detta eftersom jämförelsehetsen gör att vi känner oss mindre nöjda med oss själva, vilket ställer till det för auran. Vi blir också både gladare och mer nöjda med oss själva av att tillbringa mer tid utomhus. Så stäng av skärmen och gå ut och njut!

Fokusera på en enda sak – bli lyckligare

Lycklig kvinna

Visste du att vi är programmerade för att inte känna positiva känslor för länge? Det har med överlevnad att göra, förklarar läkaren Anders Hansen. Positiva känslor ska vara övergående för att motivera oss till beteenden som gynnar oss och vår överlevnad. Men, vill du känna dig lyckligare oftare så är det absolut viktigaste att fylla livet med saker man känner är meningsfulla, både för en själv och för andra. Vad man däremot ska undvika är att jaga en massa lustupplevelser, menar Hansen.

Annons

Källa: Podcasten Hälsogåtan

50-plussare drömmer mindre än vad yngre gör

Efter 60 minskar andelen REM-sömn ytterligare. Ännu en anledning att ta itu med saker du grubblar på – och inte minst, drömma större, när du är vaken!

Källa: Sömnsmart av John Axelsson

Snälltolka mer – fultolka mindre

äldre par i solnedgång

… tipsar relationsexperten Kalle Norwald, känd från succéprogrammet Gift vid första ögonkastet. Vi människor hamnar ofta i situationer i våra nära relationer där det mesta tutar på i samma vanor hela tiden. Ramlar man då in i vanespåret att ”fultolka” så leder det ju till att ens partner ”gör alla fel” hela tiden. Om man istället väljer att snälltolka sin partner och ta in att det finns en poäng bakom hens agerande och reaktioner, kan man istället se lite mer nyans i varandras beteenden. Då ökar också sannolikheten att det inte blir för många destruktiva skav och konflikter som avlöser varandra, säger Kalle Norwald. En bra påminnelse!

Hitta härligt hundhäng

hund och tangentbord

Hunden sägs vara människans bästa vän. Men ibland kanske både både matte och vovve vill ha några fler nya vänner? Dogstr är en nystartad digital mötesplats för hundägare där de kan dela kunskap och tips via app och forum samt hitta både tvåbenta och fyrfota kompisar. Kolla in dogstr.app och dogstrofficial på Instagram.

Foto: TT

Annons