Nya trenden: Dopaminboosta dig själv genom dina klädval

Färgglada kläder
VIDEO: Nya trenden – Dopaminboosta dig själv genom dina klädval
0:59

Efter reklamen: VIDEO: Nya trenden – Dopaminboosta dig själv genom dina klädval

(0:59)

Slå på ljud

Vissa dagar vaknar man och känner sig som ett litet skrutt. Då gömmer man sig helst i snälla, diskreta och bekväma kläder, eller hur? En annan dag kanske man vaknar och känner sig på topp – då åker de kaxiga, lite mer modiga kläderna på.

Men prova att göra ett aktivt fokusskifte – testa nya snackisen ”dopamine dressing”!

Dopamin är ett av de hormon som påverkar vår lyckonivå. Grundat i psykologi och färglära kan vi använda våra kläder som en katalysator för dopamin-kickar och alltså boosta vårt humör på detta enkla sätt. Du inspirerar också andra att våga lite mer – vilket startar en god spiral.

Forskning på färglära och kodade klädesplagg

Tidigare forskning visar att vissa kläder faktiskt kan påverka hur vi känner oss, framför allt beroende på den symbolik som är kodad till plagget – exempelvis att känna sig mer kraftfull och framgångsrik genom att bära en kostym.

Så funkar ”dopamine dressing”

”Dopamine dressing” förknippas ofta med glada, starka färger: neongult, fuschia, turkost, klarrött – alla färger som är ett utropstecken!

Men psykologin bakom ”dopamine dressing” går lite djupare än bara färgval. Det handlar också om personligt uttryck och individuella känslomässiga band eller minnen. Därför ser ”dopamine dressing” olika ut för alla.

Vilka färger och plagg fyller dig med energi och självförtroende? Nästa gång du känner dig som ett skrutt, testa att gå emot instinkten att välja en stor grå kofta – testa exempelvis en blå eller gul klänning och se vad som händer?

Så kan dina kläder påverka första intrycket av dig

Färglära: Det här signalerar de olika färgerna

Här är några av de klassiska kodningarna i färglära:

Röd

Rött är en kraftfull och stark färg som ger energi och ökar vår puls. Men för mycket rött kan också leda till stress och signalera ilska.

Gul

Gul är en glad och lekfull färg som vi förknippar med optimism och ljuset och värmen från solen, vilket gör den till en energigivande färg. Gult kan dock även förknippas med aggressivitet och fara.

Blå

Blått är en kraftfullt lugnande färg som inger en känsla av säkerhet, fridfullhet och harmoni.

Grön

Naturens egen färg har en lugnande effekter. Grönt lindrar stress och är en av våra mest omtyckta färger.

Rosa

Rosa betraktas som en feminin färg och är känd för att lugna humöret och minska ångest. Rosa har exempelvis använts som väggfärg i gemensamma utrymmen i fängelser för att hålla fångarna lugna.

Lila

Lila är starkt förknippat med mod, kungligheter, mystik och spiritualitet. Den kan ha en lugnande effekt, stimulera problemlösning och öka kreativiteten.

Orange

Orange är en verkligt iögonfallande färg. Vissa förknippar orange med värme och lekfullhet, andra tycker orange kan kännas ”billigt”. Orange stimulerar mental aktivitet.

Foto: TT

SE OCKSÅ: 5 snackisar från veckan som gått
1:14

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 5 snackisar från veckan som gått

(1:14)

Slå på ljud