Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Så kan dina kläder påverka första intrycket av dig

02 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
Ett första intryck påverkas av mycket: kroppsspråk, ton, attityd och utseende. Forskare menar dessutom att våra kläder kan spela en stor roll i hur andra människor uppfattar oss.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett första intryck av hur en person verkar vara görs på några få sekunder och kan därför vara svårt att påverka. Men människor är snabba med att bedöma andra utifrån utseendet, och då spelar kläderna en viktig roll i bedömningen – något vi därför i viss mån kan påverka.

Två studier från 2013 visar hur stor skillnaden vid ett första intryck kan vara endast baserat på kläderna vi bär. 300 män och kvinnor som deltog i den första studien fick se bilder i tre sekunder innan de skulle bedöma personen. I studien bar mannen i vissa bilder en skräddarsydd kostym medan han i andra bilder var klädd i en kostym från en billigare butikskedja. Skillnaderna i kläderna var dock små och de skiljde sig inte åt markant i varken färg eller material. Ansikten på bilderna var pixlade för att ansiktsuttryck inte skulle påverka bedömningen.

Läs också: Test: Hitta rätt kläder utifrån din kroppstyp

Annons

I den andra studien var kvinnor relativt konservativt klädda i kjol och skjorta med små skillnader i kjollängden och med en skjortknapp antingen knäppt eller uppknäppt. Kvinnorna på bilderna beskrevs antingen som högre chefer eller som receptionister. Bilderna visades i högst fem sekunder för 129 kvinnor och kvinnorna på bilderna bedömdes gällande intelligens, självsäkerhet, trovärdighet, auktoritet samt hur ansvarstagande och organiserade de var.

De små skillnaderna i kläderna visade sig skapa stora skillnader i bedömningarna av personerna. Mannen i den skräddarsydda kostymen bedömdes i positivare ordalag och ansågs mer självsäker, framgångsrik, flexibel och som en person som tjänar mycket.

Läs också: Så kan du ge ett smartare intryck – 6 tips

Överraskande nog så påverkade även de små förändringarna i kläderna hos kvinnorna bedömningarna av dem. Kvinnorna som uppgavs vara högre chefer på sitt jobb bedömdes i negativare ton när de hade en något kortare kjol som slutade ovanför knät och en knapp uppknäppt i sin blus. Däremot påverkades inte kvinnorna som var receptionister av klädförändringarna, vilket kan tyda på att vissa yrken är mer påverkade av våra fördomar än andra, enligt forskarna.

Annons

Kläderna vi bär säger en hel del om oss, oavsett om vi vill det eller inte och oavsett om det stämmer överens med vår riktiga personlighet. För vissa är kläder inte ett intresse de lägger tid på, men forskare menar att vi alla kan tjäna på att tänka efter eller göra något annorlunda när vi klär på oss, eftersom personlighet inte alltid räcker för att göra ett gott första intryck.

Bild: Shutterstock
Källa: Psychology Today

 

Vill du göra ett gott intryck? Gör inte så här!

Läs också: Vill du göra ett gott intryck? Gör inte så här!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons