Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen: Så slipper du reagera på varenda känsla

02 feb, 2017 
Reagera på känslor
Hur reagerar du på alla känslor? Psykologen Anna Bennich Karlstedt ger dig tips för ett sunt förhållningssätt till dina oroliga tankar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att styra känslor är svårt. Det är ingen idé att säga: ”Var inte ledsen! Känn inte så där! Det är inget att vara rädd för!” Vi känner det vi känner. Däremot behöver vi inte följa känslan.

Vi människor har en massa olika känslor, hela tiden. Framför allt oro har en tendens att ta stor plats för många. I stället för att försöka få bort orostankarna kan man göra det tydligt för sig själv att det just bara är tankar – som man inte behöver agera på. Då dämpas ofta tankarna efter en stund. Så här kan du göra:

  • Träna dig i att lägga märke till vilken känsla du just nu har. Beskriv den för dig själv, ta lite kontroll över den med hjälp av formuleringen: ”Just nu känner jag att…”
  • Acceptera känslan, att du har den är inte så konstigt. Låt den bara vara där.
  • Bestäm dig för att, trots tankar och känslor, ändå bete dig i enlighet med det som verkar sundast. Om man till exempel är orolig över att ha en sjukdom, kan man besluta sig för att inte googla – utan i stället försöka sysselsätta sig med något annat (se en film, ta en promenad med en vän).

Om man accepterar att man har känslan utan att döma sig själv eller värdera den negativt blir det också ofta lite lättare att bära den.

 

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

hsp

Läs också: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons