Så mycket pengar kan göra dig lycklig

Hand som håller i plånbok.
TV: Så mycket pengar ska du tjäna för att bli lycklig
0:56

Efter reklamen: TV: Så mycket pengar ska du tjäna för att bli lycklig

(0:56)

Slå på ljud

Flera studier har visat att pengar faktiskt kan köpa oss lycka, men bara till en viss gräns. Det skriver tidningen Health.

Ju mer pengar man tjänar desto mer och dyrare saker kan man köpa, men det finns en gräns för när man inte längre blir lyckligare. Med mer pengar kommer ju oftast också fler uppoffringar, till exempel av sin fritid.

Oväntade vanor som ökar chansen att bli superrik

Så mycket pengar sägs göra oss lyckliga

Tidigare resultat av en studie från 2010, publicerad i PNAS, visade att lyckan verkade stiga hos deltagarna fram tills att de tjänade 75 000 dollar per år. Det gick då att översätta till ungefär 490 000 svenska kronor per år eller 40 000 kronor i månaden, skrev Aftonbladet.

Vid högre summor upplevde deltagarna ingen förändring i lycka, dock högre nivåer av nedstämdhet och stress samt lägre nivåer av glädje. Studien baserades på enkätsvar om lycka och materiell standard från 450 000 amerikaner.

Här är Sveriges sjukaste yrken – ny rapport visar

En ny studie från 2021, med färre deltagare, som också publicerats i PNAS utmanar den här summan och resultatet av den tyder på att deltagarna blev lyckligare ju högre inkomst de hade. Denna enkätstudie är utförd på drygt 33 000 amerikaner.

Studierna är utförda i USA och det är inte säkert att resultaten är överförbara till en svensk befolkning. Men det är onekligen tankeväckande.

Går lycka att köpa för pengar?

Lycka är komplext. För en person kan den bero av trygghet och därmed kanske en helt okej lön. För andra kan värderingar som makt väga tyngre och därmed kanske en hög lön. Summan som tillfredsställer ens värderingsbehov bör alltså vara den summan som kommer att göra en lycklig, resonerar psykologen Billy Roberts i Health.

Har man en väldigt låg lön, eller ingen alls kan saker som andra tar för givet vara svårt att få till, som att äta ute eller gå på läkarbesök. Då skulle pengar till viss del kunna köpa mer lycka.

5 tecken på att du bör säga upp dig

Men om man tjänar väldigt mycket pengar kan man istället gå miste om allt det fina utanför det stressiga och tidskrävande jobbet som många värderar högt för lycka, som barnens skolavslutning eller julgransklädningen, resonerar Margaret Sala, docent i klinisk psykologi i Health.

Pengar kan alltså till viss del köpa lycka och till viss del inte. Det finns inget definitivt svar. En persons upplevda lycka beror till stor del på omständigheter, värderingar och personliga behov.

Källa: Health

Foto: TT

Se också: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi
0:46

Efter reklamen: Se också: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

(0:46)

Slå på ljud

Utvald läsning