Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Oxytocin-effekten: Därför ska du undvika kramar före viktiga möten

24 feb, 2020 
Skakar hand istället för kramas vid möte
Oftast nämns må bra-hormonet oxytocin, som utsöndras vid beröring, i positiva sammanhang. Men kanske finns det tillfällen då du faktiskt ska undvika kramar?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Effekter en kram har på din kroppBrand logo
Effekter en kram har på din kropp

Vanligtvis när vi hör talas om det så kallade må bra-hormonet oxytocin handlar det om att det kan få oss att slappna av, kan minska ångest, rädsla och smärta, och höja vårt humör helt naturligt. Det kallas också för kärlekshormon eftersom det kan ge varma, sköna känslor. Hormonet utsöndras i våra kroppar till exempel vid beröring genom kramar, massage, sex … Men oxytocin kan också tillsättas i konstgjord form, till exempel genom nässprej, för att få personer att må bättre.

Studie: Kramar kan ge sämre minne

Men kommer det bara bra effekter av oxytocin? Nja, det beror på hur man ser det skriver psykolog Jade Wu hos Psychology Today. Hon tar upp flera studier som gjorts där man har tillsatt oxytocin genom nässprej och sedan gjort olika experiment.

I en av studierna fick manliga högskolestudenter en dos oxytocin och blev sedan ombedda att dela sina känslor kring ett smärtsamt minne, med en främling. Jämfört med en grupp som inte fått oxytocin blev männen som fått ämnet mer villiga att dela sina känslor, mer öppna.

Annons

I en annan studie såg man att människor var betydligt mer villiga att dela med sig av sina pengar till främlingar om de fått i sig en dos oxytocin. Och var dessutom betydligt mer villiga att låta andra förvalta sina pengar åt dem.

Det här är kanske inte så konstigt. Man vet sedan tidigare att oxytocin gör oss mer tillitsfulla, öppna och får oss att knyta an till andra. (Hormonet utsöndras som sagt vid sex och beröring, och även vid amning.) Men i en tredje studie upptäcktes att oxytocin också kan försämra minnet och vår förmåga att tänka.

Oxytocin-effekter är kanske inte alltid positiva?

När en grupp människor fick oxytocin före ett test som handlade om att memorera ord fick de sämre resultat på provet, de fick svårare att komma ihåg och tänka. Men Jade Wu lägger också till att hur oxytocin påverkar minnet verkar bero på hur vi normalt knyter an emotionellt till andra människor. Är vi självständiga så verkar oxytocin istället kunna hjälpa minnet på vägen. Så att oxytocin ger sämre minne gäller alltså inte alla.

Annons

Men även om effekterna varierar mellan människor så kan de kanske vara tänkvärda. Om vi summerar dem – sämre minne, mer tillitsfulla, mer generösa, mer öppna – så kanske vi ska tänka en gång extra innan vi kramas före ett viktigt möte där vi inte vill lägga alla kort på bordet direkt, och där vi vill vara på alerta och på topp. Inte minst om det gäller ett förhandlingsläge, eller om någon vill att du ska investera eller låna ut pengar!

Foto: TT

LÄS MER:

7 hälsofördelar med att krama någon du tycker om

Experten: Så kramar du dig till framgång

Fråga till psykologen: Måste jag krama min svärdotter?

Annons