Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

5 smarta sätt att övervinna dina självkritiska tankar

01 mar, 2021 
självkritik negativa tankar
Tänker du mycket negativa tankar om dig själv? Många lever med en hård inre kritiker – som dessutom oftast har fel! Så här besegrar du tankarna.
Annons
8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
8 Enkla saker som boostar din självkänsla

Oftast är du din egen främsta kritiker – och helt i onödan, för inget blir bättre av att du ständigt hackar på sig själv.

Negativa, självkritiska tankar kan hindra dig från att våga testa nya saker, utvecklas och njuta av dina framgångar. Dessutom tenderar de att göra dig ännu mer känslig för kritik utifrån, eftersom det då kan kännas som att det som var menat som konstruktiv feedback bekräftar din negativa självuppfattning.

Därför behöver du utmana dina självkritiska tankar och inse att de inte nödvändigtvis stämmer, skriver psykologen och författaren Andrea Bonior i sin nya bok Detox your thoughts.

"Att enbart ha en tanke betyder inte automatiskt att den har rätt", skriver hon i boken.


Här är hennes 5 tips för att övervinna dina självkritiska tankar:

1. Se dina tankar för vad de är

En tanke är enbart en tanke. Inte en sanning eller en dom. Träna dig i att säga till dig själv: "Nu hade jag en tanke om…" för att avdramatisera självkritiken och separera tanken från dig själv. Tanken är inte en del av dig, den är som ett kommentatorspår som pågår vid sidan av det som sker i ditt liv.

Annons

2. Omformulera ditt tänkande i tredje person

För att ytterligare distansera dig från dina självkritiska tankar kan du anta en berättarröst som beskriver situationen utifrån. "Nu hade Eva en tanke om hennes rapport inte blev bra nog", till exempel. Det kan kännas lite fånigt – men är förvånansvärt effektivt!

3. Föreställ dig din inre kritiker

När du blivit mer medveten om hur din inre kritiker uttrycker sig, försök att se hen framför dig – vem eller vad påminner kritikern om? En fotbollshuligan som vrålar från läktaren? Ett gnälligt barn? Ett internettroll? Försök sedan få upp den mentala bilden varje gång kritikern sätter igång och hackar på dig. Det är ofta lättare att avfärda tankarna om du inte tänker dig att de kommer från någon sorts inre sanning.

4. Släpp det förflutna

Många människor har självkritiska tankar om saker som redan har hänt, såsom misstag du tycker dig ha gjort för många år sedan. När sådana tankar kommer upp – påminn dig om att det förflutna är ett avslutat kapitel, tipsar Andrea Bonior. Fokusera sedan på vad du lärde dig av situationen och hur du kan använda de insikterna i framtiden.

Annons

5. Identifiera katastroftankarna

Negativa tankar om dig själv kan också uppstå i form av oro för framtiden. "Jag kommer aldrig klara det där", "alla kommer tycker illa om mig", och så vidare. I sådana situationer kan det hjälpa att påminna dig om att du inte kan förutspå framtiden och att vi är biologiskt programmerade att vara på vår vakt mot potentiella "faror", din oro har alltså en naturlig förklaring.

Påminn dig om att ditt varningssystem har överreagerat – en presentation på jobbet är till exempel inte en livshotande situation – och testa gärna meditation eller andningsövningar för att hjälpa oron att passera.


Foto: TT

Annons