Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Många föräldrar har dåligt samvete i onödan

21 okt, 2016 
Anna Carsall
Vi har inte alls mindre tid för våra barn idag, jämfört med tidigare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Skuld och dåligt samvete över att vi är för lite med våra barn är ett signum för vår tid. Men frågan är om vi verkligen tillbringar mindre tid i dag med våra barn, jämfört med för 30, 40 eller 100 år sedan?

Svaret är: Absolut inte.  Föräldrar var mindre med sina barn förr än nu! Men att de troligen inte hade dåligt samvete för det.

1965 ängnade en genomsnittlig mamma knappt en timme per dag åt sina barn. Och en pappa 16 minuter(!). I dag har den tiden ökat till över en timme och 40 minuter om dagen för mammor och en timme för pappor, enligt en studie från University of California. Det är visserligen amerikansk statistik, men utvecklingen i Sverige borde se ut på ett liknande sätt.

Flera studier visar att dagens svenska pappor ängnar långt mer tid åt sina barn i dag jämfört med 1960- och 1970-talens pappor, skriver Forskning & Framsteg. I genomsnitt 1 timme och en kvart är de svenska papporna med sina barn per dag, och de svenska mammorna 2 timmar och 35 minuter, enligt statistik från SCB, Statistiska centralbyrån (år 2001). Yngre barn upp till 5 år får drygt 4 timmar per dag av sina mammor.

Annons

Synen på barn och unga har successivt förändrats under de senaste 100 åren. I stället för att ses som ofärdiga vuxna och förpassas till bakgrunden har de flyttats fram till främsta rummet, med egna rättigheter.

90 procent av barnen i Sverige är mycket nöjda med sina familjerelationer, enligt en rapport från barnombudsmannen (2003). Och enligt en rapport från BRIS upplever de flesta barn i Sverige att deras föräldrar är närvarande, delar viktiga händelser, lyssnar och tar dem på allvar.

Kanske är det i själva verket så att dagens föräldrar har väldigt höga krav på sig själva? Att det är därför så många av oss har dåligt samvete?

Annons