Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Utmattningssyndrom Högkänslighet Hantera känslor ADHD Om MåBra

Så avslöjar du en lögnare – vanliga tecken att ha koll på

12 aug, 2024
Alla drar vi en vit lögn ibland – det kan till och med vara bra för det sociala kittet, menar Thomas Erikson, aktuell med boken ”Omgiven av lögnare”. Men det finns en gräns, och här är knepen som avslöjar de som går över den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter släpptes 2014 fick den en enorm uppmärksamhet. ”Omgiven av”-serien har sedan efterföljts av böcker om narcissister, psykopater, energitjuvar och dåliga chefer. Nu har turen kommit till lögnare.

– Lögner springer man ju på hela tiden och man använder dem själv dessutom. Det gamla uttrycket, ”alla ljuger”, det är förmodligen sant. Det är ett fascinerande ämne helt enkelt, säger Thomas Erikson.

Därför ljuger vi så ofta

Det kan finnas hundratals anledningar till att människor tänjer på sanningen, menar han.

– Många rationaliserar bort lögnerna och förklarar för sig själva att det nog är rätt okej att ljuga ändå. Om man inte är psykopat, för då bryr man sig inte alls.

Vissa ljuger för att sanningen är för jobbig att berätta, andra kanske ljuger för att de är roade av att föra andra bakom ljuset. Enligt Thomas Erikson är de vanligaste lögnerna de vi säger för att skydda och smörja det sociala samspelet. Du kanske frågar din kollega hur de mår och de svarar ”allt är bara bra” fast kollegan egentligen är supertrött och har världens huvudvärk.

Annons

– Ja de vanligaste lögnerna är troligtvis de som vi egentligen betraktar som vita lögner. De syftar inte till att skada och förgöra någon annan.

I boken Omgiven av lögnare beskriver Thomas Erikson vardagssituationer där människor undviker sanningen för att man inte vill såra den andra personen.

Thomas Erikson har lärt oss avslöja och hantera alltifrån idioter till lögnare. Foto: Maria Östlin

– Säg att en kompis till dig köper en ny bil och han säger: ”Vad tycker du om min nya bil?” Och jag tycker att det är en riktig skitbil, att den har dålig kvalitet och att den inte kommer att fungera alls. Men jag svarar och säger att bilen har en snygg färg. Jag glider på det hela. Men jag är ju per definition tyst kring det han faktiskt frågar om. Har jag nu ljugit? Jag har ju inte varit helt uppriktig. Det här är ett exempel på en slags lögn som får världen att fungera.

Annons

Så konfronterar du en lögnare

1. Hitta ett tryggt utrymme i en miljö som uppmuntrar ärlighet och en öppen dialog.

2. Neutralt territorium. Välj en plats som ingen av personerna ser som sin hemmaarena.

3. Aktivt lyssnande. Låt personen berätta sin sida av historien.

4. Öppet kroppsspråk. Tänk på att hålla armarna öppna och ha ögonkontakt. Lögnaren kopierar ofta ditt kroppsspråk, vilket kan leda dem till att vara ärliga.

5. Undvik skuldbeläggande. Beskriv din oro som en personlig känsla.

6. Var ärlig med dina avsikter. Genom att vara öppen om dina avsikter kan du få en liknande insyn i gengäld.

7. Ställ öppna frågor. Välj frågor som uppmuntrar till detaljerade svar.

8. Försäkra den andra om fullständig sekretess. Då är det mer sannolikt att de är uppriktiga.

9. Odla empati. Visa att du förstår att rädsla eller skam kan ha lett fram till lögnen.

10. Läs mellan raderna. Genom att utnyttja empati och intuition söker vi inte bara efter den objektiva sanningen utan förstår de subjektiva verkligheter som bedrägeriet uppkommit i.

Ur Omgiven av lögnare

Många har säkert hört talas om att det ska gå att se på kroppsspråket att en person ljuger. Exempelvis finns ett påstående om att personer kastar blicken upp till vänster när de ljuger, och att det avslöjar en lögnare. Det stämmer inte, man ska vara försiktig med att tolka ögonrörelser, enligt Thomas Erikson.

– Om du tänker dig en tidslinje, var börjar den? Jo, den börjar ju till vänster. Om någon frågar vad som hände förra veckan, då går mina ögon upp till vänster eftersom ”före” ligger till vänster i mitt huvud. Då kommer jag också flacka med blicken. Så det där med ögonrörelser säger ingenting.

5 tecken: Så vet du om din chef är psykopatBrand logo
5 tecken: Så vet du om din chef är psykopat

Tecken på att någon ljuger

En annan myt är att lögnare inte ser dig i ögonen. Det kan finnas mängder av anledningar till att människor inte ser dig i ögonen. Men finns det några sätt att avslöja en lögnare på då?

Annons

– Ja, det finns alla möjliga sätt man kan avslöja en lögnare på. Det bästa sättet är genom att du känner personen väldigt väl och vet hur personen brukar bete sig.

Skulle man då märka att beteendet plötsligt förändrats och avviker från det normala, så kan man dra öronen åt sig och misstänka att personen ljuger.

– Säg att du känner en person som aldrig kommer ihåg någonting. Personen brukar vanligtvis inte hitta sina nycklar eller minnas vem han eller hon har träffat. Sedan ska personen berätta en historia efter en utekväll, och när den är nerlusad med detaljer, då kan man börja ana att något inte står rätt till. Det är en avvikelse, säger Thomas Erikson och fortsätter:

– Det kan också vara tvärtom. En person som normalt sett pratar väldigt långt och detaljerat om allting. Men sen plötsligt minns personen ingenting. Det är en avvikelse.

Om man inte känner personen som man misstänker ljuger, kan det vara svårare att se om personen avviker från sitt vanliga sätt att vara. Då finns det andra sätt att avslöja lögnaren på.

Annons

– Man kan ställa oväntade frågor som är lätta att svara på om man talar sanning. Lögnaren kommer då att behöva ta en paus för att tänka till.

Men vill vi alltid ha sanningen?

– Nej, det finns många tillfällen när man inte vill höra den. Vi behöver det här smörjmedlet. Jag tror inte att ett normalt samhälle fungerar om man hela tiden får den brutala sanningen, säger Thomas Erikson och fortsätter:

– Men min tes i boken är ju att försöka använda sanningen så mycket som man orkar och mäktar med. För jag tror ändå att det är ett bättre alternativ. Men jag är inte så naiv att jag tror att det går att använda sanningen hela tiden till hundra procent.

När ljög du senast?

– Ja, fördelen med stigande ålder är ju att man blir mindre och mindre benägen att oroa sig för vad alla andra tycker. Jag blir mer och mer uppriktig för varje år som går. Men senast jag ljög var nog igår när jag var på Heathrows flygplats och fick frågan om jag ville uppgradera min biljett för att gå före i kön. Då tackade jag nej och svarade att jag hade gott om tid. Det var en lögn, den verkliga anledningen var att jag tyckte att uppgraderingen var på tok för dyr.

Så avslöjar du en lögnare

1. Ha koll på märkliga ­beteenden, avviker personen från sitt vanliga sätt? Då kan du misstänka att det handlar om att ­personen ljuger.

2. Ställ oväntade frågor som är lätta att svara på om man är ärlig, om personen börjar tänka till och ta en paus kan det röra sig om att personen ljuger.

3. Låt personen du misstänker ljuger prata färdigt och avbryt inte, risken finns nämligen att de målar in sig i ett hörn och att de förändrar sin historia. Då kan du avslöja lögnen.

Annons