Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Forskaren: Enkla metoder som minskar jobbstress

15 feb, 2024 
kvinna på jobbet och David Larsson Heidenblad
Få mer tid att leva, utan att minska på vare sig ambitioner eller inkomst – bara på stressen. Här är nycklarna för att prioritera smartare och få mer gjort, på mindre tid!
Annons

Att få mer gjort på mindre tid kan initialt tyckas som ett märkligt råd när det kommer till att minska stress. Men lär du dig att arbeta smartare och mer tidseffektivt får du mer luft i kalendern. Luft som både ger mer ledig tid – och som är nyckeln till ett ÄNNU rikare liv. Men för att komma dit behöver du först och främst att höja blicken!

För det är inte den som arbetar mest som arbetar bäst. En insikt som nog många av oss har på en djupare nivå, men som kan vara svårt att applicera i dagens samhälle.

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Så när stressen sköljer över en försöker man hinna med allt på en och samma gång. En metod som sällan blir särskilt framgångsrik, eller hur? Om du istället sänker tempot och skyddar ditt fokus och din energi kan du ändå hinna det som är viktigt på riktigt, menar David Larsson Heidenblad, författare till boken Ta din tid: gör mindre men bättre.

David Larsson Heidenblad är forskare i historia, men också en mästare på att jobba smart och prioritera sin tid.

För David själv började intresset för tidseffektivisering när han fick barn för tio år sedan och tid plötsligt fick ett annat värde.

Annons

– Tiden jag själv kunde styra över krympte extremt mycket. Och sedan har det ju fortsatt, idag har vi tre barn. Men detta fick mig också att börja fundera över hur jag skulle prioritera den tid jag har.

– Mycket handlar om att förenkla. Att börja med det man måste göra och det man vill göra. För mig har en stor nyckel varit att arbeta på ett smartare sätt. Där har djuparbete varit väldigt viktigt för mig. Det vill säga att du jobbar ostört och fokuserat med en sak i taget i en kortare period och sen tar du paus. När jag lärde mig det så märkte jag att jag fick mer och viktigare saker gjorda snabbare. Idag är vi så tillgängliga hela tiden. Det gör att det har blivit ovanligare att ha fri, fokuserad tid. Och det är synd, för det är oerhört värdefullt.

Tänk som en småbarnsförälder i februari

Många kan säkert relatera till influensatider. När bacillerna gör intåg är det bara att acceptera läget och göra en ny plan. Vilka arbetsuppgifter kan skalas ner eller helt läggas åt sidan utan att det får alltför stora konsekvenser?

Att tänka som en småbarnsförälder i sjuktider är ett av Davids bästa tips för att bli bättre på att prioritera generellt. Det kan också hjälpa oss få upp ögonen för att allt vi ägnar oss åt en vanlig 40-timmarsvecka sällan är lika viktigt. Vad hindrar oss från att göra samma hårda prioriteringar en vanlig vecka? Hur skulle du utföra ditt arbete om du bara hade 20 timmar i veckan?

Annons

– En annan viktig del är att verkligen värdesätta återhämtning och träning. Våga prioritera träning istället för att jobba två timmar till. Då får du rensa huvudet och sova gott efteråt. Dagen därpå kan du sen göra den där uppgiften mer effektivt. Ibland är det inte fler timmar vi behöver, utan vi behöver vara mer återhämtade. Det fysiska och psykiska välbefinnandet är en viktig del i att kunna vara produktiv och må bra under en längre tid.

Ett av de vanligaste misstagen som gör att gemene man sällan når den här effektiva, smarta arbetsrutinen är att man planerar lite för optimistiskt.

– Livet är ju inte så planerbart. När det händer saker så ska man ha en realistisk plan. Minst 20–30 procent måste vara luft, gärna mer. Om jag ser till mitt eget liv så vet jag att mina barn kommer vara sjuka ganska mycket de närmaste månaderna. Jag kommer inte kunna jobba fem dagar i veckan. Om jag gör en plan som går ut på det kommer jag bli jättebesviken, för det kommer klappa ihop. Det är viktigt att våga ha luft i sina planeringar. Det tror jag även gäller privat, att ha vissa helger där det inte ska hända nånting, det behöver man.

Annons

Plocka bort istället för att lägga till

– Våga göra det enkelt för dig där du kan, plocka bort istället för att lägga till. Det är en nyckel. En annan är att säga nej. Det är jobbigt att tacka nej. Men tackar man ja till allting så får man för mycket på sin tallrik.

David jämför förmågan att skydda sitt fokus, sin tid och energi med att träna muskler och kondition. Man måste jobba med det på lång sikt och kan bli bättre över tid. Man blir heller aldrig färdig.

Det finns inga linjära samband mellan nedlagd arbetstid och faktiska resultat. Hemligheten bakom att åstadkomma något exceptionellt är istället att inte ha för mycket att göra. Därför bör produktivitet mätas över längre tid, ibland år. Det är först då man kan se vem som får viktigast saker gjorda, menar David Larsson Heidenblad i boken.

Så gör DU mindre men bättre

  • Ta dig tid att reflektera och planera.
  • Börja djuparbeta i sjok om 20–40 minuter, då du fokuserar på en enda sak.
  • Prioritera träning och återhämtning. Skriv in det i kalendern.
  • Sov på saken innan du tackar ja till något.
  • Planera inte för perfektion, planera som en tidspessimist!
Annons

Han har också benat ut två faktorer som är avgörande för riktigt framgångsrika människor. Det ena är att alltid vara fullt närvarande i nuet och inte multitaska. Den andra är att ha sina långsiktiga visioner klara. Vad vill du? Varför? Hur? När? Det gör det lättare att styra vilket arbete som för dig i rätt riktning. Att jobba för hårt för framtiden är meningslöst om man inte vet vad man vill (och inte vill!), påpekar David.

Halvera arbetstiden och dubbla intäkterna

Den absolut kaxigaste rubriken i boken lyder ”Halvera arbetstiden och dubbla intäkterna”. Kanske inte ett realistiskt mål för de flesta, men med nya perspektiv och smarta prioriteringar kan du faktiskt komma en bit närmare. Men förmodligen inte genom de insatser du tror (eller trodde innan du började läsa den här texten).

Först och främst måste du ta ett par steg tillbaka och betrakta nuet – med alla dess måsten, rutiner och begränsningar – på distans. Behöver allt verkligen se ut så här? Om svaret är nej, så räcker det inte att arbeta lite bättre och smartare. Saker måste i grunden göras annorlunda.

Annons

Avsätt blanka dagar i kalendern

En viktig insats är för att lyckas med det är att våga vika blanka dagar i kalendern, just åt att fundera över dina visioner och planera framåt – helt utan krav på prestation eller resultat. Den frukten får du istället förhoppningsvis skörda längre fram.

Utvärdera ditt arbete eller din insats: Vad har varit roligast att göra? Vad har varit mest lärorikt? Vad har gett dig energi – och vad har tagit energi? Lika viktigt är att skriva ner sådant som känts jobbigt. Vad vill du göra mer av? Hur ska det gå till? Vad vill du undvika eller minimera? Hur gör du det?

Det här gör det oändligt mycket lättare för dig att prioritera och satsa rätt.

Råden kan vara svåra att följa när man är stressad och har jättemycket att göra. Men det är just då det är som allra viktigast att försöka vända den negativa spiralen. Du slösar nämligen bort år om du inte kan slösa bort timmar, menar David.

Annons