Enkla knepet för att sluta känna dig som en bluff på jobbet

Orolig kvinna med bluffsyndrom som tittar bort från kollegor.
6 saker du aldrig ska säga till din kollega
1:42

Efter reklamen: 6 saker du aldrig ska säga till din kollega

(1:42)

Slå på ljud

Bluffsyndrom, eller impostor syndrome som är det ursprungliga namnet, upplevs framför allt av högpresterande och intelligenta människor. Det förekommer hos båda könen men verkar drabba fler kvinnor.

Det kan yttra sig som att man till exempel upplever att man fått sitt jobb av ren tur eller att man lyckats lura cheferna att man är bättre än man är. Det medför att man går runt med en känsla av att man när som helst kommer bli avslöjad som en bedragare som inte alls kan så mycket.

Men så är det ju inte egentligen! Du är precis så skicklig som tjänsten kräver och kommer att klara allt du tar dig an. När du tvivlar så kommer här ett enkelt knep, inspirerat av Huffpost, att ta till.

4 nackdelar med att vara en intelligent person

Gör en mapp som styrker ditt utmärkta arbete

Om du tenderar att undervärdera dina kompetenser, alltid prestera över ditt yttersta, är väldigt rädd för att misslyckas, har svårt att ta uppskattning eftersom du tänker att din framgång berodde på ren tur och tar kritik som en bekräftelse på att du är inkapabel så är sannolikheten stor att du lider av bluffsyndrom.

Ett tips är att prova att skapa en ”skryt-mapp” på datorn, i mobilen eller att ha på skrivbordet för att öppna när du känner att självförtroendet sviktar. Rådet kommer från det populära Instagramkontot @shityoushouldcareabout som delat skådespelerskan och sångerskan Jenneviere Villegas tips.

– Gör dig själv en tjänst. Skapa en mapp på ditt skrivbord, min heter ”du gör ett utmärkt jobb”, och när du får positiv respons, en komplimang med mera, ta en skärmdump och lägg det där. När du behöver höja självförtroendet eller komma till bukt med bluffsyndromet, öppna mappen och läs innehållet, skrev Jenneviere Villegas till följarna.

Därför fick du inte jobbet – 3 vanligaste orsakerna

Samla allt av värde – även motgångar du klarat

Om man inte jobbar framför datorn eller skrivbordet särskilt mycket kan man i stället skriva upp positiva saker, ord och handlingar som man får till sig och samla det på valfritt annat sätt.

Det kan också finnas ett värde i att inte bara samla andras ord om en, utan också tillfällen då du varit stark. Till exempel den där gången då du överkom en svår konversation, hanterade motstånd eller agerade modigt på jobbet.

Oavsett om du uppnådde vad du hoppades på eller inte så tog du dig trots allt igenom dessa motgångar!

7 saker vi inte tänker på som gör oss ineffektiva på jobbet

Ett sätt att hantera de negativa tankarna

Att ha dessa saker ordnade i en mapp eller på annat valfritt sätt kommer givetvis inte helt att bota bluffsyndromet. Men det kan vara en stor hjälp på vägen.

– Vid bluffsyndromet gillar ”bedragaren” att påminna oss om varför vi inte är kapabla, kvalificerade eller passar för uppgiften. Men att kika i en skrytmapp kan få oss ur de falska, negativa tankarna och ta oss tillbaka till sanningen: att du inte bara är kapabel utan briljerar på det du gör, säger Angela Karachristos, karriärcoach i ledarskap, till Huffpost.

Källa: Huffpost, Instagram, MåBra

Foto: TT

Utvald läsning