4 nackdelar med att vara en intelligent person

04 jul, 2017 
AvNanna von Knorring
Tror du att du är smartare än en medelsvensson? Intelligenta personers liv kantas inte bara av fördelar. Här är fyra nackdelar många med ett högt IQ tampas med.
Annons

Intelligens är på många sätt något positivt för människan. Men som med allt annat här i livet finns det även nackdelar. Vet du eller misstänker du att du har hög intelligens? Då kanske du känner igen dig i följande nackdelar som drabbar personer med högt IQ.

Läs också: 10 otippade tecken på att du är smartare än andra

1. Du är känslig för ljud

En klickande kulspetspenna, smaskande vid matbordet eller trummande mot skivbordet kan få dig att bli irriterad. Personer med hög kreativ intelligens distraheras och påverkas negativt av ljud, visade en studie från Northwestern University från år 2015. Det beror bland annat på att intelligenta tar in världen med alla sina sinnen och inte kan stänga av som andra människor gör.

2. Du oroar dig mer

Intelligenta människor tenderar att fundera och oroa sig över saker. Det kan röra sig om allt från existentiella frågor till små vardagliga företeelser. Enligt en studie från 2015 kunde verbal intelligens kopplas till en ökad tendens att bekymra sig och tänka på saker som hänt om och om igen.

Annons

Läs också: Lathet kan vara ett tecken på hög intelligens

3. Du lär dig inte att jobba hårt

En studie har kommit fram till att vissa typer av intelligens har en negativ korrelation till arbetsmoralen, skriver The Independent. Forskarna bakom studien menar att intelligenta kan känna att de inte behöver jobba lika hårt som andra för att uppnå sina mål.

När sajten Quora frågade sina användare om vilka nackdelar det finns med att vara intelligent var det många som berättade att de känner att de klarar sig med mindre ansträngning än andra. Det betyder dock inte att intelligenta människor har ett frikort till att lyckas i karriären. Intelligens hjälper till en viss del, men för att verkligen lyckas krävs det ofta en god arbetsmoral.

4. Du underskattar din egen förmåga

Människor tenderar att övervärdera sin egen förmåga ju lägre intelligens de har, medan intelligenta istället undervärderar sig själva. Det kunde forskare se redan år 1999 när de lät deltagare göra ett test för att sedan låta dem uppskatta hur många rätt de hade fått. De som hade lägst poäng överskattade antalet rätta svar med 50 procent, medan de med flest poäng underskattade sig själva. Intelligenta förstår hur mycket de inte vet, vilket ofta får dem att underskatta vad de verkligen kan.

Annons

Läs också: Lider du av bluffsyndrom – ”imposter syndrome”?

Källor: Illustrerad vetenskap, Quora, Independent

17 tecken på att du kan ha ett särbegåvat barn

Läs också: 17 tecken på att du kan ha ett särbegåvat barn

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons