Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

9 vanor och personlighetsdrag intelligenta personer ofta har

12 jun, 2020 
kvinna med smartphone
Forskarna har funnit vissa gemensamma drag och vanor hos personer med hög intelligens. Hur många av de här passar in på dig?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på att du är både introvert och extrovertBrand logo
5 tecken på att du är både introvert och extrovert

Först och främst kan man ju fråga sig ”Vad är egentligen intelligens?”. Intelligens är ett stort och brett begrepp som under åren definierats på många olika sätt. Men vanligtvis räknas förmågorna att resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt, förstå idéer och språk, komplicerade orsakssammanhang samt förmågan till inlärning som grundpelarna för intelligens. Vår intelligens påverkas av både arv och miljö.

Dessvärre är det svårt att mäta intelligens på ett korrekt sätt eftersom det är så många faktorer som spelar in och samma person kan få varierande resultat även på de mest etablerade testen.

Se också 8 förmågor personer med hög EQ har.

Hur som helst så kan vi ändå slå fast att vissa människor ÄR lite smartare än andra. Och här är några vanor de ofta har gemensamt:

1. De är lite stökiga

Studier slår fast att slarviga personer i högre utsträckning har högt IQ. Smarta människor är ofta kreativa och lägger energi på att skapa och tänka nytt istället för att städa. Det funkar även omvänt:

Annons

– Att ha det rörigt i sin omgivning verkar inspirera och främja kreativiteten. Man bryter sig loss från gamla tankemönster helt enkelt. Har man ordning och reda hemma är det sannolikt att man tar det säkra före det osäkra, menar psykologiforskaren Kathleen Voghs.

2. De lägger sig sent

Sömnen är viktig för att vi ska kunna prestera optimalt. Ändå har forskare funnit att människor med högt IQ ofta lägger sig senare än andra. En förklaring som presenterats är att det skulle ligga i evolutionen – att natten var mörk och farlig och de som var uppe längre behövde vara mer intelligenta. Andra menar att de helt enkelt är introverta och stannar uppe för att få tänka ifred.

3. De tycker om att vara ensamma

Studier visar att intelligenta människor har ett mindre behov av att umgås med andra. De uppskattar helt enkelt sitt eget sällskap.

4. De pratar för sig själv ibland

Ja, i vissa fall kan detta även vara ett tecken på galenskap. Men vissa menar ju att galenskap och genialitet inte ligger så långt ifrån varandra. Att prata med sig själv kan också vara ett tecken på att din hjärna är så upptagen med att bearbeta olika problem och idéer att man helt enkelt börjar prata (eller mumla) för sig själv.

Annons

5. De läser mycket

Intelligenta personer läser mycket och fokuserar gärna på ett specifikt ämne – men är också intresserade av att lära sig nya saker och bredda sina infallsvinklar. De har därför också bättre minne, större analytisk förmåga och större ordförråd.

6. De håller vikten och motionerar regelbundet

Otaliga studier stödjer vikten av fysisk aktivitet för vår prestation och vårt välmående. I en fransk studie fick dessutom överviktiga och normalviktiga testpersoner utföra ett ordtest för att se samband mellan vikt och hjärnkapacitet. Resultatet visade att personer med ett BMI över 30 endast kom ihåg 44 procent av orden medan personer med ett BMI under 20 kom ihåg 56 procent.

7. De är lite glömska

Forskning visar att alla de processer som pågår i huvudet på intelligenta personer gör att de ibland kan glömma andra, lite mindre viktiga saker – som var de lagt nycklarna eller att det var friluftsdag på barnens skola.

Annons

8. De är ödmjuka och erkänner okunskap

Intelligenta personer är ödmjuka inför sakers komplexitet och förstår vidden av olika perspektiv. De räds därför inte att säga ”Jag vet inte”.

En uppmärksammad studie fann att ju mindre intelligent man är, desto mer överskattar man sina förmågor. Till exempel visade ett experiment att de studenter som fick sämst resultat på ett prov överskattade hur många frågor de svarat rätt på med 50 procent. De som istället presterat bäst gjorde en knapp underskattning av hur många rätt de fått.

9. De är sarkastiska och uppskattar svart humor

Sarkastisk humor uppskattas inte av alla – och en anledning är att sarkasm faktiskt kräver högre intelligens för att förstå. Forskare har hittat kopplingar mellan sarkasm och kreativitet och upptäckt att sarkastiska personer är smartare än genomsnittet. Man har också sett att människor som uppskattar mörk humor är mer intelligenta än andra.

Foto: TT

LÄS MER:

Test: Är du smartare än en femteklassare?

Musikalisk? Grattis! Då är du lite smartare än andra

Forskare: Det äldsta syskonet ÄR smartast

Annons