Fraser som giftiga personer använder – för att trycka ner andra

kvinna står och skriker mot en annan kvinna som ser rädd ut

Många har säkert vara med om det åtminstone någon gång i livet – den syrliga kommentaren man oftast inte förtjänar. De här giftiga personerna använder sig ofta av liknande tillvägagångssätt; de är manipulativa, de dömer, de ber aldrig om ursäkt – och du behöver bevisa dig för dem.

Toxisk vän? Tecken på 7 giftiga personlighetstyper du vill undvika
2:14

Efter reklamen: Toxisk vän? Tecken på 7 giftiga personlighetstyper du vill undvika

(2:14)

Slå på ljud

Sajten Power of positivity har samlat de vanligaste fraserna som giftiga personer kan slänga med – dessutom med enda syftet att trycka ner eller såra en.

Kvinnliga narcissister – så utmärker de sig

Vanligaste fraserna giftiga personer säger

1. ”Nu är du lite väl dramatisk”

Här vänder den toxiska personen på steken för att få dig att tro att det är du som är – eller har gjort någonting fel. Även om du, förhoppningsvis, inte tar åt dig av att bli kallad för ”drama queen”, är frasen till för att manipulera och att få dig att tro att du är en. Och för att såra dig. För den som är känslig kan det göra en riktigt illa.

2. ”Du vet inte vad du pratar om”

Det är inte kul att bli tillrättavisad, och det vet den toxiska personen mycket väl om. Genom att säga: ”Du har ingen aning om vad du pratar om”, eller liknande, vill den toxiska personen ge intrycket av att veta bäst och vara intelligent överlägsen. För den som tar emot den spydiga kommentaren kan det både göra ont och kännas pinsamt. Troligtvis har den toxiska personen slängt med frasen för att själv rädda sitt eget skinn i en situation.

6 giftiga personlighetstyper du ofta träffar – så hanterar du dem

3. ”Allt är ditt fel”

”Allt är ditt fel”, punkt. Problemet är bara att du troligtvis inte stämmer, utan det är någonting den toxiska personen säger i förbifarten. Men det kan faktiskt hända att du kanske har begått ett ”misstag”. Den toxiska personen ser det då som ett guldtillfälle att trycka ner dig – för att sent glömma det. Och i början kanske det kommer att göra ont, men sen kommer du att bli påmind om ditt ”misstag” gång på gång. Och för varje gång kommer kommentaren förhoppningsvis också bli mer och mer innehållslös, skriver Power of positivity.

4. ”Nu är du bara osäker”

En toxisk ger sig ofta på osäkra och rädda personer. Att säga: ”Nu är du bara osäker” speglar egentligen dem själva. De projicerar, kanske helt undermedvetet, men det är ingen ursäkt till att haspla ur sig en dryg kommentar som denna.

5. ”Jag kan inte vara vän med en sån som...”

”Jag kan inte vara ihop med någon som alltid går ut och festar”, eller ”jag kan inte vara vän med någon som är korkad”, är exempel på vanligt förekommande kommentarer. Åter igen kanske det handlar om att den giftiga personen projicerar sina egna tillkortakommanden på dig.

Så skämtar narcissister – humorn som utmärker dem

6. ”Du är... (någonting förolämpande)”

De tar sig friheten att tala om för dig vad du är för någonting. Och så klart är det någonting förolämpande i stil med ”korkad”, ”värdelös” eller ”en nolla”. När manipulation inte biter kan de ta till den här stilen som är mer ”pang på” för att på ett desperat tillvägagångssätt såra dig, skriver Power of positivity.

Viktigt att inte ta åt sig av toxiska kommentarer

Om du skulle få en kommentar liknande ovan är det viktigt att komma ihåg att det inte har någonting med dig personligen att göra. En giftig person använder andra, högst troligt, som en papperskorg att spy galla i över sina egna bekymmer.

8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat
1:13

Efter reklamen: 8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat

(1:13)

Slå på ljud

Utvald läsning