RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

6 giftiga personlighetstyper du ofta träffar – så hanterar du dem

18 mar, 2021 
giftiga personlighetstyper
Det finns många olika personlighetstyper och en hel del giftiga typer som vi måste lära oss hantera i vardagen. För att inte påverkas negativt. Här är sex vanliga typer, och hur vi kan hantera dem.
Annons
Så lär du dig att känna igen en sociopatBrand logo
Så lär du dig att känna igen en sociopat

Har du folk omkring dig som tar mer energi än de ger, som du känner dig osäker runt eller har svårt att förstå och hantera? Womens Health har gjort en lista över giftiga personlighetstyper som vi ofta måste hantera i vardagen. Här är några av dem:

Personlighetstyp 1: Kritikern

Känner du någon som mest rullar ögonen eller svarar kort och negativt när du berättar goda nyheter om ditt liv? Du kanske var exalterat och glad innan ni sågs, men känner tvivel när du lämnar ert möte

Då är det troligtvis en kritiker du har att göra med. De är ofta osäkra och själva rädda för förändringar och det går ut över andra i hens omgivning.

Så hanterar du kritikern: Du kan försöka prata med en kritiker och förklara hur du känner. Men risken är att du inte får någon respons. Kanske är det här inte den personen du ska dela drömmar och framtidsmål med, utan prata om annat istället.

Personlighetstyp 2: Pessimisten

Finns det något positivt att fokusera på i olika situationer eller i hur andra människor beter sig så har pessimisten en förmåga att inte kunna se det. Istället lägger hen fokus på allt som är negativt.

Annons

En pessimist ältar ofta samma problem om och om igen utan att ta tag i dem, de letar fel och de har svårt att se det bra i situationer och hos andra människor.

Så hanterar du pessimisten: Fundera över hur du mår i pessimistens sällskap. Mår du själv dåligt av att vara med den här typen av person så fundera över vad er relation tillför i ditt liv. Vill du ha kvar hen i ditt liv så kanske du i alla fall vill väga upp med flera optimister.

kvinna med giftig personlighet
Känner du någon som mest suckar åt dina goda nyheter och framtidsplaner?

Personlighetstyp 3: Narcissisten

För en narcissist kretsar jorden kring hen. De ser sig ofta som experter på det mesta och vill framstå som bäst, ibland på bekostnad av andra. De vill ha medhåll och gillar inte att bli ifrågasatta eller motsagda.

Så hanterar du narcissisten: Du kommer inte att kunna ha en tvåvägskommunikation med en narcissist där bådas åsikter är lika mycket värda. Dra tydliga gränser, för din egen skull, och håll dig till dem.

Annons

Personlighetstyp 4: Manipulatören

En manipulatör kommer försöka utnyttja dig och dra fördelar av er relation, utan att fundera över hur det påverkar dig. De kan såra dig men ångrar det förmodligen inte.

Så hanterar du manipulatören: Precis som med narcissisten så behöver du dra tydliga gränser med manipulatören och visa hur hens handlingar får konsekvenser. Var tydlig och förklara vad som ligger bakom dina gränser.

Se ocksåtecken på 7 giftiga personlighetstyper du vill undvika.

Personlighetstyp 5: Skitsnackaren

Skvaller är något som många ägnar sig åt men det kan också skada andra och göra dem ledsna. Något som skvallrar om allt och alla och tycker till om precis allt som andra gör – ofta inte på ett snällt sätt – kan därför bli svår att ha och göra med i längden.

För precis som personen pratar om andra med dig så pratar hen förmodligen men andra om dig också

Så hanterar du skitsnackaren: Även här är tydliga gränser viktigt, för att du inte ska må dåligt i relationen. Visa tydligt vad som är okej för dig att prata om och inte.

kvinnor med giftiga personligheter
Har du någon i din närhet som alltid skvallrar om andra?

Personlighetstyp 6: Energitjuven

Vi kan ha personer som tar energi ifrån oss på olika sätt. Genom att ständigt söka vår uppmärksamhet, och alltid mer oavsett hur mycket vi ger dem. Eller genom att bara vara vänner på deras villkor. Eller på olika sätt göra oss emotionellt utmattade.

Så hanterar du energitjuven: Var tydlig med vad som är okej för dig och dra gränser. Förklara din sida av saker och varför du behöver sätta upp de gränser du väljer. Så din vän får en chans att förstå och anpassa sig.

Källa: Womens Health Foto: TT

Annons