Jo – folk tänker visst på det du sa (alla andra har inte fullt upp med sig själva)

Mickan i Solsidan
TV: Så hanterar du din jobbångest
1:60

Efter reklamen: TV: Så hanterar du din jobbångest

(1:60)

Slå på ljud

Enligt en ny amerikansk undersökning har alla inte alls fullt upp med sig själva. I själva verket finns du lika mycket i andras tankar som de gör i dina.

Studien, som grundas på åtta experiment utförda på 2 100 personer, visar att vi ofta underskattar hur mycket andra tänker på oss, något forskarna kallar för en "tankeklyfta". En (klart rimligt) förklaring till klyftan är att vi helt enkelt har mer tillgång till våra egna tankar än andras.

Vidden på tankeklyftan kan variera beroende på om vi har småpratat med en främling eller haft en större diskussion med en nära bekant, men generellt tenderar den faktiskt att vara förvånansvärt jämn. Men ju längre tiden gick, desto större blev tankeglappet.

Varningssignalerna: Riskerar du att bli sjuk av oro?

Andra tänker mindre än du tror på det du har komplex över

Saker vi är självmedvetna om eller kanske har komplex över lägger däremot andra märke till mindre än vad vi tror att de gör, vilket kan vara skönt att höra.

Vanliga saker att oroa sig över

Vi är oroliga över att andra inte ska tycka om oss, och gräver ner oss i oro och självkritik. Vi noja över skämtet som ingen verkade fatta, namnet vi glömde och det där lite klantiga vi råkade haspla ur oss. Det positiva med det är att det gör oss lite vassare till nästa gång, det dåliga är att våra huvud fylls av negativa tankar om oss själva och vi alltid tror det värsta om vad andra tycker om oss.

Ny studie: 4 saker lyckliga människor har gemensamt

Folk gillar dig mer än du tror

För den som känner sig lite orolig av de här nyheterna finns en lugnande aspekt av det hela. Samtidigt som andra tänker på oss mer än vi tror, så tenderar de tankarna att vara mer positiva än vi själva befarar. Folk tänker alltså på dig mer än du tror – och gillar dig mer än du tror!

Nu vill forskarna göra fler studier för att ta reda på mer om hur tankeklyftan påverkas av faktorer som social ångest, ålder, kön och yrke.

Källa: Vice

Foto: Tv 4/C More

Se också: 6 tecken på att du är en övertänkare
1:05

Efter reklamen: Se också: 6 tecken på att du är en övertänkare

(1:05)

Slå på ljud

Utvald läsning