Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Extrovert med en introvert partner? Så lyckas ni med kärleken

17 jul, 2018 
Är du en sprudlande, social initiativtagare som syns och hörs, medan din partner är privat, lugn och eftertänksam? Introverta och extroverta människor är väldigt olika, men kan tillsammans bilda ett fantastiskt, kompletterande par. OM ni lär er att kommunicera på rätt sätt och möta och förutse varandras behov. Här är våra bästa tips för en starkare relation.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Opposites attract” sägs det, och visst blir man ofta intresserad och fascinerad av människor som är annorlunda än en själv? En partypingla kan attraheras av en hemmakatt, en extremsportare av en yogi och en naturälskare av en stadsråtta. I många fall grundar sig olikheterna på de bakomliggande personlighetsdragen – om man är introvert eller extrovert.

Läs också: Introvert med en extrovert partner? 12 tips för en lycklig relation

Spännande till en början, men det leder också till en hel del missförstånd och efter ett tag kan det bli slitningar. Därför är det är viktigt att förstå och acceptera varandras olika personligheter för att få det att funka om man är väldigt olika.

Visst kommer det att komma utmaningar och konflikter ändå, men lär du dig att möta och förutse din partners behovs så kommer ni komplettera varandra och göra varandras liv rikare. Nyckeln är öppen kommunikation, acceptans och trial and error.

Annons

Läs också: Testa dig själv: Är du extrovert eller introvert?

8 tips som stärker relationen

1. Var stöttande – och ta det inte personligt

Du älskar att hitta på saker och att omge dig med folk – och kan bara inte förstå att inte din partner också tycker det! Men det måste du. Och du måste också ge din introverta partner space och egentid utan att ta det personligt. Kanske de inte heller alltid vill eller orkar följa med på festen, gå då själv och ha kul. Du och din partner kan göra något annat tillsammans sen, något som ni båda gillar. Och glöm inte att låta hen veta att du finns där när hen behöver dig.

2. Döm inte

Var inte dömande och tyck att din partner är ”tråkig”. De är inte tråkiga, de är bara annorlunda än dig och får utlopp för sina intressen på andra sätt än dig. De kan dessutom ge dig trygghet och lugn, och kanske lära dig att tagga ner lite? Du å din sida kan berika deras liv med nya erfarenheter och människor de förmodligen inte stött på annars.

Annons

LÄS OCKSÅ: 13 vardagsproblem du känner igen om du är introvert

3. Ha ett ”Safe Word”

Är man så olika är det svårt att veta intuitivt hur den andra känner, så det är viktigt att vara öppen och tydlig. Din partner måste känna att hen kan säga ”Jag blir överstimulerad och behöver lugn och ro” och du måste våga säga ”Jag blir rastlös och behöver hitta på något.”

Men det är inte i alla sammanhang man vill ta diskussionen öppet, din partner kanske inte vill säga rakt ut att hen vill gå hem. Därför gäller det att du har tentaklerna ute och kan se på din partner när hen blir obekväm. Det kan också vara smart att ha ert eget sätt att kommunicera, en egen förbestämd fras (safe word) som gör det tydligt för dig att din partner har fått nog.

Läs också: 8 saker du aldrig ska säga till en introvert

4. Var inte rädd för tystnaden

Inse att din partner behöver space, egentid och tid för att avancera framåt i förhållandet. Det betyder inte att hen inte vill, och det är inte alltid så lätt för dig som partner att förstå. Tystnaden, bristen på entusiasm och initiativlösheten är sällan ett misstyckande eller brist på intresse, det är bara så introverta personer är.

Annons

5. Uppskatta varandras fördelar

Berätta för varandra om saker ni tycker om med varandras personligheter och på vilket sätt de egenskaperna är styrkor. Alla växer av ärliga och välgrundade komplimanger. Du visar också att du har förstått din partner, vad hen mår bra av och tycker är viktigt.

6. Fråga!

Som extrovert kan du prata i evigheter och är inte rädd för att berätta hur du känner eller be om det du vill ha. Introverta personer delar sällan med sig av sitt känsloliv spontant, men om du frågar kan du få veta mycket. Ge dem tid att svara och försök att dämpa din egen lust att prata, så kommer svaret att bli både djupare och mer utförligt. Dessutom en bra träning för dig på att lyssna.

Läs också: 5 saker som händer när en introvert och en extrovert är vänner

7. Kompromissa

Du behöver ibland se utanför din egen box och aktivt leta efter och initiera kompromisser så att inte din partner blir överkörd. Ofta blir nämligen saker och ting på dina villkor. Eftersom du ofta är den som kommer med förslag, tänk också gärna en extra gång kring era dejter – kan ni vinkla dem en aning så att de också passar din introverta partner bättre?

8. Gör saker ihop, bara ni två

Det är lätt hänt att du kommer förslag som involverar andra människor, vilket i sin tur gör din partner så dränerad att hen behöver egentid – och plötsligt blir det för lite tid över till att göra mysiga och roliga saker bara ni två. Och glöm inte varför ni är ihop och gillar just varandra så mycket!

Källa: Bustle Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons